Гласове във ВСС Найденов пак да оглави Следствието

Политика

16-10-2012, 13:50

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

3 часа кадровиците умуваха правила за избор на шеф на НСлС

Кандидатурата на Бойко Найденов за директор на Националната следствена служба (НСлС) за втори мандат бе издигната от седем от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Около три часа днес кадровици обсъждаха и приемаха процедурни правила за избор на директор на НСлС.

Предложението Найденов да получи втори мандат начело на службата подкрепят и главният прокурор Борис Велчев, и председателят на ВАС Георги Колев.

Обвинител №1 в държавата отправи съвет и молба към магистратите: "Каквато и концепция да се възприеме, да се направи във възможно най-кратни срокове".

Той припомни, че изтича мандатът и на директор на НСлС, и на главен прокурор и заяви на кадровиците да имат предвид, че "всяка една неустановеност, особено, когато е двойна, е лоша за системата".

"Много е важно принципни въпроси като публичност и прозрачност да не се истеризират", подчерта Велчев.

Председателят на ВКС Лазар Груев обърна внимание на членовете на съвета да не се вглеждат прекалено в буквите и в редовете, за да не изпуснат същността на избора.

ВСС трябва да избере нов директор на Националната следствена служба, който е и зам.-главен прокурор. Сегашният мандат на Бойко Найденов, който е ръководител на НСлС, изтича на 12 ноември. Кандидатури могат да бъдат издигнати и на следващото заседание на ВСС в четвъртък.