Караджич не признава вина за клането в Сребреница

Свят

16-10-2012, 11:29

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Направих всичко, за да избегна войната и човешките страдания

Лидерът на босненските сърби Радован Караджич, който е обвинен като главен виновник за клането в Сребреница от юли 1995, твърди, че е направил всичко възможно, за да "избегне войната".

"Не трябва да бъда обвиняван, а да бъда възнаграден за всички добри дела, които съм направил. Направих всичко възможно, за да предотвратя войната и да облекча човешкото страдание. Това заяви Караджич със спокоен глас", докато представяше своята защита в Хага.

Лидерът на босненските сърби се защитава по 10 обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войните от 90-те години на миналия век.

Той не се признава за виновен по обвиненията, включително за масовите убийства, извършени от войските на босненските сърби в Сребреница.

Полицията арестува Караджич през 2008 г. в автобус в Белград, след като той се укрива почти 13 години. През октомври 2009 г. 67-годишният Караджич се изправи пред Трибунала в Хага.

На съдебното заседание, което вече започна, той произнася дълга лична защита. Очаква се да извика като първи свидетел Андрей Демуренко, руснак, който беше главнокомандващ на мироопазващите сили на ООН в Сараево през 1995 г.