Феликс скочи от Космоса и се приземи на краката си

Архив Бургас

15-10-2012, 08:59

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

След 38 секунди свободно падане той преодоля звуковата бариера, а след 49 секунди достигна скорост от 1173 км/ч!

В 21,06 часа австриецът Феликс Баумгартнер влезе в историята със скока на своя живот - полетя от височина над 39 км.

След 38 секунди свободно падане той преодоля звуковата бариера, а след 49 секунди достигна скорост от 1173 км/ч!

4 минути и 19 секунди, след като скочи от канпусалата, австриецът отвори парашута си. Преди това имаше имаше критичен момент, в който се завъртя като винт, но успя да се справи.

В 21,16 ч Феликс се приземи с парашута си на крака, сякаш е направил най-обикновен скок от самолет, в пустинята край Розуел в американския щат Ню Мексико. Коленичи и вдигна победоносно ръце.

В този момент майка му Ева въздъхна с облекчение, докато очите на баща му бяха насълзени. В студиото край базата в Розуел го чакаха още приятелката му Никол, брат му Гералд и други близки и приятели.

Полетът на героя трая около 10 минути.

Баумгартнер постави общо 4 рекорда. Освен че стана първият човек в света, преминал свръхзвуковата бариера без механична помощ, той осъществи най-високото изкачвене с балон, най-голямото и най-продължителното свободно падане.

Първоначалният план бе Феликс да скочи от 36,576 км. Тази височина бе достигната в началото на втория час след излитането на балона. Издигането продължи малко над 2 часа.

Експерти нарекоха авантюрата на австриеца "скок от ръба на Космоса", пише в. 24 часа.

Преди да скочи, Баумгартнер близо половин час проверяваше всички системи за сигурност. Изравни налягането в кабината с това навън. Когато отвори люка на капсулата, престоя близо две минути, преди да се хвърли надолу.

През цялото време той получаваше инструкции от Джо Китингер. До снощи американецът държеше рекорда за най-голямо свободно падане. През 1960 г. той скочи от 31 км височина и разви при свободно падане близо 1000 км/ч.

Около два милиарда души в целия свят следяха опита на смелчагата, предаван пряко от над 200 тв екипа.

Когато свързаната с балона капсула, в която бе , започна да се издига, очите на майката се изпълниха със сълзи. Тя дълго махаше с ръка.

За по-малко от час минибалонът измина над 19 км. Според експерти той се издигаше двойно по-бързо от очакваното - със 120 км/ч в началото, след което намали скоростта до 22 км/ч.

Каква температура очакваше в най-горната точка Баумгартнер, трудно можеше да се прогнозира. На височина 19 км бяха измерени минус 60 градуса - многократно по-ниска от очакваното! В капсулата по същото време бе 16 градуса.

По-късно градусите се "смилиха" до минус 34. Преди Баумгартнер да скочи, в капсулата бяха измерени 9,8 градуса, а навън минус 8,9.

За мисията на Баумгартнер спонсорът "Ред Бул" е инвестирал около 50 млн. евро, писа австрийският в. "Кроне". Балонът заедно с капсулата е дълъг над 220 м. В тях са вложени най-модерни технологии. Прякото предаване бе осигурено от десетки камери в капсулата и шлема на Феликс.