Заради референдума "Белене" Плевнелиев може да сезира КС

Политика

15-10-2012, 16:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът с куп съмнения по допитването след совалките с партиите

Не изключвам възможността да сезирам Конституционния съд (КС) заради референдума, обяви  в Пловдив президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава обобщи днес резултатите от проведените консултации с парламентарно представените партии за това как точно да бъде формулиран въпросът на предстоящото през следващата година национално допитване, които приключиха сутринта.

"Не обявявам моето окончателно решение, но все пак в хода на консултациите останаха сериозни съмнения. И имаме различни позиции", заяви Плевнелиев.

"Някои казват, че имаме противоконституционност, други казват, че въпросът, който е зададен, е в синхрон със законите и Конституцията. Не получихме общо съгласие и не се обединихме около консенсус за въпроса - такъв, какъвто трябва да бъде", обобщи държавния глава.

"Съзнавам, че президентът е пазител на Конституцията, тя е и неговият началник. Аз съм се заклел в Конституцията и законите, и тяхното спазване. От тази гледна точка, осъзнавайки, че първият в демократичната история на България референдум, е изключително важен и не трябва да има никакви съмнения за това, че той ще бъде проведен по правилата и в синхрон с Конституцията и законите на страната, не е изключена възможността да сезирам Конституционния съд", каза още Росен Пленвелиев.

През следващите няколко дни президентската институция ще обмисли внимателно следващите си стъпки, допълни държавният глава.

"Не трябва да има и капчица съмнения в законността на първия референдум", подчерта Плевнелиев.