Само един виновен за смъртта на Гергана

Крими

15-10-2012, 15:08

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

И апелативният съд във Варна потвърди оправдателните присъди по делото за "козирката убиец"

Само един е виновният за смъртта на Гергана Велинова, съобщи Varnautre.bg.

 

И Апелативният съд във Варна потвърди днес оправдателните присъди за седемте обвиняеми по делото за "козирката убиец", която уби 22-годишната студентка на 2 януари 2008 година.

 

Единственият осъден за нещастието е управителят на строителната фирма, поставила тежките облицовъчни плочи по ерозиралата козирка. Още на първото съдебно заседание на 21 октомври 2010 година пред Варненския окръжен съд Татяна Николчева – управител на „Валда-90” ЕООД София, призна вината си за това, че натоварила конструкцията, облицовайки фасадата без да има всички нужни документи за това.

 

Преди 2 години Николчева се споразумя с прокуратурата и вече търпи наказание за немарливото изпълнение на правно регламентирана дейност (една година "лишаване от свобода”, отложена с три години изпитателен срок и три години без право да упражнява каквато и да е строителна дейност).

 

Според апелативните магистрати невинни са всички останали подсъдими по делото: арх. Васка Рачева – гл. проектант на проекта за промяна на предназначението на обекта от магазин в банков офис, съпругът й арх. Владимир Рачев – проектантът, изготвил техническата документация на обекта, Кирил Видолов – проектант по част „Конструкции” на Технически инвестиционен проект, Живко Николов – осъществил техническия контрол по част „Конструкции”, арх. Наска Люцканова – участъков архитект при р-н „Одесос”, Станка Калчева – управител на „Гарант Консулт” – изготвил и осъществил строителния надзор, Паско Ташков – инженер конструктор към „Гарант Консулт” и консултант на строителния надзор.

 

Пред втората съдебна инстанция родителите на загиналото момиче настояваха за ефективни наказания за всеки един от подсъдимите по това дело. Прокуратурата пък не протестира единствено оправдателната присъда на арх. Люцканова.

 

Мотивът на съда за оправдателните присъди обаче е, че пред нито един от признатите за невиновни архитекти, проектанти, специалисти по техническия надзор и т.н. не е имало задание, норматив или друго законосъобразно изискване да бъде обследвано състоянието на сградата и на фасадата й, строени през 1963 година.

 

Родителите на загиналата Гергана отказаха да коментират оправдателните присъди, но наетият от тях граждански обвинител Бранимир Балачев беше категоричен, че пред съда не са застанали истинските виновници, а вината е понесъл само "плочкаджията".

 

Вечерта на 2 януари 2008-а година Гергана се прибира към квартирата си по заснежените варненски улици. Заради виелицата, която не спира вече втори ден, тя върви плътно до сградите. На бул. "Осми приморски полк", пред съседните офиси на „Райфайзенбанк” и „Първа инвестиционна банка" (ПИБ) върху нея от височина близо 3.20 метра се срутва козирката на строената преди 45 години сграда. Площта на разрушилата се стоманобетонна плоча е близо 60 кв. метра. Тя се строварила върху Гергана за секунди.

 

Час по-късно на мястото има полицай, но снегът отново е затрупал тротоара заедно с отломките. Мъже в дълги кожени палта бързат да изгонят случайно оказалия се на мястото екип на вестник "24 часа". Журналистите алармират аварийния щаб на общината, който по същото време заседава заради бурята на 100 метра от мястото на нещастието. "Знаем за случая. Добре, че не е пострадал някой", е отговорът, който получават. След това тръгват на обиколка с екипите, които трябва да покажат как са почистили града от снега и колко добре администрацията си е свършила работата.

 

Два дни по-късно, при разчистването на отломките, работници откриват тялото на премазаното

момиче. Експертиза установила, че причина за смъртта й е тежка черепно-мозъчна травма с тежка контузия на мозъчния ствол, множество счупвания на черепа, придружена с многобройни и тежки контузии на белия дроб, обусловили практически моменталното настъпване на смъртта.

 

Сред подсъдимите в нито един момент от делото няма лице, отговорно за това, че момичето не е намерено и извадено веднага след инцидента.