КТ "Подкрепа" оплю Дянков, иска оставката му

Общество

15-10-2012, 13:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бил виновен за мизерията на българите

КТ „Подкрепа” настоява за оставката на финансовия министър Симеон Дянков.

Това се посочва в декларация на синдиката по повод решението на правителството за въвеждане на данъка десятък върху лихвите по депозитите на гражданите в банките.

Според синдиката Дянков „носи основната вина за изключително тежкото състояние на икономиката на страната и за мизерията на българските граждани през последните няколко години.
„Симеон Дянков отново взриви социалния диалог, грубо нарушавайки разпоредбите на Кодекса на труда и Правилника за организацията и дейността на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който Дянков по силата на закона е и председател. Съгласно чл. 2 от Кодекса на труда държавата трябва да регулира трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище след консултации и диалог с работниците, служителите, работодателите и техните организации в дух на сътрудничество, взаимни отстъпки и зачитане на интересите на всяка от страните. Грубо погазвайки този дух на сътрудничество и колегиалност, в дневния ред за заседанието на тристранката на 9 октомври т.г. не бяха включени и не се обсъждаха въпросите за въвеждането на 10 процентен данък върху лихвите по депозитите на гражданите в банките и проектозакона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2013 г., които буквално на следващия ден бяха внесени от господин Дянков и приети от правителството”, се обяснява в декларацията на КТ „Подкрепа”.
„Заявяваме и нашата решимост, след консултации с останалите социални партньори, да сезираме Върховния административен съд, който да отмени актовете на Министерския съвет от 10 октомври, с които са приети посочените въпроси, поради това, че не са изпълнени задължителните изисквания на Кодекса на труда за предварителен социален диалог”, посочват още от синдиката.