Образованието ни е приоритет, пъчи се Борисов

Политика

15-10-2012, 11:28

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът връчи 39 договора за над 22 млн. лева в областта на образованието

Образованието е приоритетно за правителството, като близо 30 млн. лева отиват за електронно и дистанционно образование и младите учени, на практика докторантите, ще взимат 20 000, за да си правят наука, обяви министър-председателят Бойко Борисов.

Изявлението си премиерът направи преди връчването на 39 договора на стойност над 22 млн. лева в областта на образованието.

"Надявам се всичко това във времето да се мултиплицира и да даде своите резултати", посочи Борисов.

"Повече пари за наука, повече пари за образование, повече пари за учителите, това е в тази сфера. Имаше времена, когато им казваха да си разтурят седенките", припомни премиерът.

На свой ред образователният министър Сергей Игнатов поясни, че освен тези 39 договора, до края на октомври ще бъдат включени още договори на стойност близо 14 милиона лева.

"Допълнително към образованието се насочват 20 милиона лева. Субсидията на висшите учебни заведения се увеличава", похвали се още министърът.

Игнатов обяви обаче, че Българската академия на науките няма да получи допълнителни средства.

"Дадени са им пари, те са автономни, оттам нататък те трябва да вземат решение как да се развиват. Ние им осигуряваме възможност за проектно, програмно финансиране. Това е", отсиече министърът.