Невероятно! Човек скочи от 39 км в космоса!

Свят

14-10-2012, 23:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За пръв път в историята!

Австриецът Феликс Баумгартнер скочи от 39 км. Той полетя от ръба на космоса точно в 21,07 часа българско време, предаде Ройтерс.

Преди да полети като куршум към земята Феликс козирува от ръба на капсулата. Феликс стана първият човек, успял да премине скоростта на звука, защитен само от скафандър. На четвъртата минута от свободното падане парашутът му се отвори.

В 21,16 часа Баумгартнер кацна на земята пред погледите на милиони зрители, които наблюдаваха полета му на живо в интернет и по телевизиите. Най-голямо бе вълнението на семейството му, което пристигна за старта в Розуел, Ню Мексико. Майка на Феликс - Ева, не можеше да сдържи сълзите си.

Полетът продължи 4,22 минути. Това означава, че той не е успял да счупи рекорда по най-продължително свободно падане, поставен от Джо Китингър, който през 1960 г. скача от 31 км. Височината, постигната от Баумгартнер, обаче е уникална за човешката история. Скоростта, с която е летял, е над 1173 км/ч.

Феликс бе издигнат в стратосферата в специална капсула, прикачена към огромен балон с хелий. Изкачването продължи около 2 часа и 20 минути. Лек смут настъпи, когато пилотът съобщи, че му е студено на лицето и предпазният му шлем се запотява. Експертите се притесниха, че може да има проблем с херметизацията на скафандъра. В крайна сметка обаче австриецът рискува. "Виждам цялата Земя. Пожелавам ви и вие да видите тази гледка!", каза той и скочи.

Преди това опитите му бяха отлагани няколко пъти заради силния вятър.

Скокът на Баумгартнер ще бъде използван от учените за усъвършенстване на космическите скафандри от ново поколение.

Видео вижте ТУК