Гюнтер Грас отново нападна Израел

Свят

14-10-2012, 17:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Писателят заяви, че има нещо расистко в страната

Нобеловият лауреат по литература Гюнтер Грас отново атакува Израел, наричайки страната "неконтролируема ядрена държава" и "окупационна сила".

По общественото радио NDR писателят, който през пролетта бе обявен за персона нон грата в Израел, заяви: Израел е окупационна сила и в продължение на години краде земи, гони жители и се отнася към тях като към хора втора категория. В Израел има нещо расистко. Това ме натъжава. Това трябва да натъжава всички приятели на Израел, както и много израелци. И трябва да се каже високо, добави той.

Гюнтер Грас твърди, че продължава да се смята приятел на Израел, и отхвърли обвиненията в антисемитизъм. Да се въздържаш да критикуваш дадена страна според мен е нова форма на антисемитизъм, изтъкна той.

През пролетта 84-годишният нобелист написа поема, озаглавена "Това, което трябва да се каже", в която посочва, че в конфликта около иранското ядрено досие Израел поставя в опасност световния мир, защото може да унищожи иранския народ с първия ядрен удар.

Позицията му предизвика вълна от критики в Германия и чужбина, а Израел му забрани достъпа до територията си.

Днес Гюнтер Грас призна, че е трябвало да уточни в поемата си, че има предвид правителството на премиера Бенямин Нетаняху, а не държавата Израел. Това е пропуск. Готов съм да направя промяна, заяви той.

През септември той публикува друга поема във възхвала на Мордехай Вануну - израелски ядрен физик, който бе обвинен в Израел в държавна измяна и получил 18-годишна присъда.

През 1986 г. Вануну разкри, че Израел разработва ядрена програма и разполага с ядрено оръжие. Така наричат героя, който се надяваше да служи на страната си, разкривайки истината – казва Грас в стихотворението.