Аню: Крачка напред, две назад, не ми отиват

Политика

14-10-2012, 16:17

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министърът не бил по тангото

Обикновено аз не танцувам танца "танго" много добре, така че крачка напред, две крачки назад не ми отиват.

Това заяви в Крумово министърът на отбраната Аню Ангелов, който няма да отстъпи от решенията си за реформи в Българската армия относно възрастта за пенсиониране.

Когато разговарях с тях преди да започна да предлагам това, което предложих, те не промълвиха и дума, че се отказват от повишение на заплатите. Ако някой иска да се откаже от повишението на заплатата, тази сума ще отиде в детските градини на Министерство на отбраната за подобряване на условията, каза министърът. Възрастта за пенсиониране обаче ще остане 52 години за младшия и 54 за висшия състав, категоричен бе той. Това е европейска практика, посочи Ангелов.

Когато се каже 9% увеличение на заплатите на военнослужещите, оттам следва приемане на проекта за държавния бюджет. Те са вече в проекта – 26 млн. повече във фонд работна заплата. Трябва да се знае, че след приемането на закона за държавния бюджет от Народното събрание, едва тогава можем да започнем да говорим кой колко повече ще получи, каза Аню Ангелов.

Явно момчетата не разбират смисъла и съдържанието на процедурите, през които преминава Министерски съвет и Министерство на отбраната, за да се каже накрая от 1 януари еди коя си длъжност става от толкова до толкова, допълни той.

Освен това, продължи министърът на отбраната, заделяме много повече средства и миналата година, и тази година, сега купуваме допълнително за 20 млн. гориво, за да можем да повишим поне с 10-15% броя на летателните часове, които всеки летец лети през годината. До края на октомври месец ще представя в Министерски съвет за нов тип многоцелеви изтребител, на базата на който ще искам да ми бъде даден мандат за водене на преговори, с Португалия, Белгия и др. Той се надява първият такъв изтребител да имаме 2014 г.

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Аню Ангелов откриха заедно обновената експозиция в Музея на Авиацията край пловдивското село Крумово, докато стотици военни излязоха на мирно шествие в София.