Росен Плевнелиев поиска Музея на авиацията в центъра на Пловдив (СНИМКИ)

Архив Пловдив

14-10-2012, 17:49

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Уникалните експонати трябва да се виждат от всички туристи, които идват в града от цял свят, заяви президентът

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Аню Ангелов откриха заедно обновената експозиция в Музея на авиацията край Крумово.

Музеят да се премести в центъра на Пловдив поиска президентът Плевнелиев, предаде БГНЕС.

"Тези уникални експонати трябва да се виждат от всички туристи, които идват в града от целия свят", аргументира се той.

„Сега аз започвам да работя и се надявам и заедно с кмета на Пловдив, както и с министъра на отбраната, ние сме един силен отбор, да направим така, че този прекрасен музей да бъде се случи наистина в Пловдив. Тук има наистина уникални експонати“, каза още президентът.

Росен Плевнелиев инициира реставрирането на единствения в света хидроплан Арадо. Той бе обновен по инициатива на президента с помощта на спонсори. 3 000 лева лично негови средства са дадени за реставрация. Реставрирани са и още девет експоната в музея в Крумово.

Българската военна авиация трябва да се развива и днес, каза президентът. Това е и моята задача – да работя за една модерна България, за да може тя да заеме отново своето достойно място в тази област, каза държавният глава, цитиран от "Фокус".

По-късно стана ясно, че община Пловдив и Министерство на отбраната ще започнат преговори за парцела, където да бъде преместен музеят.

„Когато имате единомислие за парцела, елате при мен, аз разбирам от тези неща и ще ви дам готови идеи”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Засега се коментира идеята той да бъде преместен от авиобазата в Крумово в корпус „Тактическа авиация”, който се намира на Асеновградско шосе. Мястото е централно и лесно достъпно. Строителството на нов музей ще струва около 3 милиона лева, каза военният министър Аню Ангелов.