Лидерът на Ал Кайда похвали убийството на US посланика в Либия

Свят

13-10-2012, 18:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Записът е качен в сайта „Муджахедин ал-Ансар", който публикува съобщения от лидерите на Ал-Кайда

Лидерът на Ал-Кайда Айман ал-Зауахири заяви в разпространен аудиозапис, че създаденото в САЩ любителско видео, оскверняващо пророка Мохамед, показва, че Вашингтон води „кръстоносна Ционистка война" срещу мюсюлманите, съобщава Ройтерс.

 

Той също така призова за повече протести пред американските посолства по света.

Както в други съобщения на клоновете на Ал-Кайда в Йемен и Северна Африка през миналия месец, Зауахири похвали атаката срещу американското консулство в Бенгази, при която загинаха американският посланик в Либия и други трима американски служители.

 

В запис, публикуван на ислямски интернет страници, той нарече хората, които атакуваха консулството и участваха в протести пред американските посолства, „свободни, бележити и усърдни радетели за Исляма".


Също така ги призова да "продължат съпротивата срещу американската кръстоносна Ционистка агресия, която е насочена към Исляма и мюсюлманите".

 

Записът е качен в сайта „Муджахедин ал-Ансар", който публикува съобщения от лидерите на Ал-Кайда.

 

Зауахири подчертава, че американските власти са „разрешили филма в името на личната свобода и свободата на изразяването", но са се провалили в практикуването на тези ценности в отношението си към затворените мюсюлмани в Гуантанамо, Ирак и Афганистан.

Въпреки че администрацията на Обама осъди филма, американското правителство обяви, че не може да го забрани, тъй като това е в нарушение на Конституцията на САЩ.

Припомняме, филмът доведе до масови протести в десетки ислямски държави пред дипломатически мисии на Запада.