"Свободен избор" - Да пушиш или не!

Общество

13-10-2012, 16:30

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Музикалният продуцент Атанас Янкулов пред Bulgariautre.bg

Голяма част от заведенията и клубовете в страната са пред фалит заради пълната забрана за пушене на закрито.

Това обяви пред Bulgariautre.bg Атанас Янкулов, музикален продуцент, съдържател на клуб и един от основателите на движението "Свободен избор"

В началото на тази седмица движението и още няколко десетки граждански организации, подкрепени от двама независими народни представители - Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, внесоха в парламента проект за отмяна на пълната забрана за пушене на закрито.

В проекта им е записано връщането на стария вариант, който работеше до 1-ви юни - отделени зали за пушачи и непушачи в баровете, снабдени с климатична инсталация.

„Аз също съм непушач, но не бих приел в заведението ми от 100 души – 80 да стоят отвън на студа, за да пушат, и то след 23 часа. Настоящият закон не отказва хората от цигарите, той е шамар срещу бизнеса и вложенията, които е направил“, аргументира се Янкулов.

По думите му правителството и по конкретно здравното министерство не иска българинът да откаже цигарите.

„Това е цинизъм, забраняват пушенето, но прибират парите от акциза,а и навсякъде е пълно с билборди на тютюневи компании. Държавата лицемерно подпомага производството и продажбата на цигари, а инак се бори с тютюнопушенето. Как се бори? Бори се, но липсва превенция и политика срещу отказването на цигарите“, категоричен бе той.

Според него когато една немалка част от обществото са избрали да пушат, те трябва да имат това право, докато са вечер в ресторант или пък на бар.

Атанас Янкулов смята, че ако настоящата забрана остане, голяма част от собствениците на заведения и клубове ще са принудуни да съкращават персонал.

„На улицата ще излязат хиляди безработни, загубите за бюджета ще се изчисляват в милиони левове“, предупреди той.

Музикалният продуцент сподели още, че е бил поканен тази неделя в "Нека говорят... с Росен Петров" по bTV.

Дълго време бил увещаван да се яви като гост в дискусия за пушенето на закрито. Днес обаче му се обадили, че темата пада. Звучи угоднически, но за кой или пък за кого?