Четвърта поредна година САЩ с бюджетен дефицит над трилион

Свят

13-10-2012, 17:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бюджетният дефицит на САЩ превиши 1 трилион долара за четвърта поредна година

, но скромното подобряване на икономическия растеж помогна за стесняване на пролуката с 207 милиарда в сравнение с миналата година - 1.297 трилиона.

 

От Финансовия департамент на САЩ съобщиха, че дефицитът за бюджетната 2012-та година е общо 1.1 трилиона долара. Държавните приходи на САЩ за 2012 година до 30 септември са се повишили 6.4% -повече от 2.45 трилиона долара.

 

Приходите на правителството нарастват, тъй като все повече хора имат работа и имат доходи. Компаниите също допринесоха за повече данъчни приходи в сравнение с 2011 година.

Разходите на правителството паднаха с 1.7% до 3.5 трилиона долара. Понижаването се дължи на съкратените разходи във военната сфера в резултат на изтеглянето на американските сили от Ирак.

 

Дефицитът възлиза на 7,0% от брутния вътрешен продукт, но според икономистите това не е безопасно ниво.

 

Президентският мандат на Барак Обама сега за четвърта поредна година отбелязва годишен бюджетен дефицит над 1 трилион долара - първият случай в историята на страната.

Когато Обама пое поста през януари 2009 година Бюджетната служба към Конгреса прогнозира, че дефицитът за тази година ще бъде 1.2 трилиона долара.

 

Увеличението се дължи заради борбата с икономическата криза и заради предприетите при президента Джордж Буш -младши данъчни облекчения и войните в Ирак и Афганистан.