Наново връщат в съда делото "Белнейски"

Крими

12-10-2012, 16:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ВКС отмени присъдата на обвиняемия Лазар Колев

Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата на Пловдивския апелативен съд и върна делото "Белнейски" на същия съд за ново разглеждане, но от друг състав.

Така делото за жестокото убийство на Росица и Христина Белнейски, за което две съдебни инстанции признаха Лазар Колев за виновен, все още не може да приключи.

За да се стигне дотук магистратите обявиха, че отчитат сериозни доказателствени проблеми по делото, забавено разследване в досъдебната фаза на процеса и редица пропуски в първоначалния му етап.

На 4 април тази година, по време на заседанието във ВКС, майката на двете зверски убити сестри поиска делото да се върне за ново преразглеждане, "да се проверят отново всички неща".

"За мен това не е цялата истина", каза тогава Фани Белнейска. Съпругът й също поиска ново преразглеждане с друг адвокат.

Изказването им беше съвсем неочаквано, тъй като делото стигна до ВКС по жалба на адвокатите на Лазар Колев, които настояваха за оправдателна присъда или делото да бъде върнато за ново разглеждане.

На 10 юни обаче Окръжният съд на Пазарджик призна 31- годишния Лазар Колев за виновен.

Росица и Христина Белнейски бяха обявени за общодържавно издирване на 27 януари 2006 година. Оказа се, че момичетата са видени за последно живи на 28 януари в полунощ, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик. След това следите им се губят - до 31 януари.

Тогава обезобразените им тела са намерени в местността "Грамадите" край Брацигово.
Три години по-късно съдът даде ход на делото срещу Лазар Колев - единственият подсъдим за жестокото убийство.