Турско радио? Противоконституционно е, скочиха от ВМРО

Политика

12-10-2012, 15:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Воеводите твърдят, че някой умишлено провокира разединение

Недопустима и скандална е възможността да се даде честота за радио на турски език в България.

Това е категоричната позиция на ВМРО по отношение излязлата в медиите информация, че Съвета за електронни медии (СЕМ) може и да уважи искането на протурския активист Сезгин Мюмюн.

По този повод ВМРО се обявява твърдо против СЕМ да регламентира радио на турски език, което е предпоставка за разделяне на българската нация.

"Такова радио е в интерес единствено на ДПС и организации като тази на Мюмюн, които са представители на турската власт в България. Изразяваме опасенията си, че някой умишлено провокира разединение и противопоставяне на българския народ", твърдят воеводите.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов и заместникът му Ангел Джамбазки са поискали с писмо до Георги Лозанов спешна среща с ръководството на СЕМ.

Основавайки се на Конституцията, ВМРО категорично се противопоставя на подобна антидържавна идея.

"Във върховния закон на Р България - Конституцията, пределно ясно е посочено, че официалният език в Републиката е българският, а изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани. Чл. 3 и чл. 36 (1) от Конституцията са нашите доводи срещу такова радио", аргументират се от партията.

ВМРО твърди, че е готова за протестни действия и граждански неподчинения, ако СЕМ допусне турско радио в България.