Архивите говорят: "България 1944 – 1989. Забранената истина"

Арт и Стил

12-10-2012, 09:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

18 табла разкриват истинското лице на комунистическия режим

От 10.45 ч. в изложбената зала на Държавна агенция "Архиви" ул. "Московска" 5 ще бъде открита документална мултимедийна изложба "България 1944 – 1989. Забранена истина".

Разположената на 18 табла изложба разкрива истинското лице на комунистическия режим у нас през периода 1944-1989 г.

С документи, снимки и лични спомени на участници и свидетели на събитията тя показва малко познати и премълчавани истини за репресиите, разправата със свободомислещите, ограничаването и лишаването на гражданите от основните им права и свободи, както и за привилегиите на партийната номенклатура.

Проследява и обречения път на България след преврата на 9 септември 1944 г., терора от първите дни, жертвите, на който стават десетки хиляди българи, унищожаването на българския политически, държавен и културен елит чрез т.нар. "народен съд", масовите изселвания и изпращания в лагери и затвори на граждани, обявени за "врагове на народа".

Значително място в изложбата е отделено на разправата на комунистическата партия с помощта на държавна сигурност с противниците на режима и с борещите се за своите права граждани.

Отразено е влиянието, което оказват върху българското общество съпротивителните прояви на другите народи в Източна Европа, както Берлинското въстание от 1953, Унгарската революция от 1956, Пражката пролет от 1968 г. и дейността на полския свободен синдикат "Солидарност" през 80-те години на м.в.

Изложбата завършва с послание, почерпено от лозунгите, които българските граждани издигат на първия митинг през 1989 г., за свобода, за демокрация и за съдене на виновните.

След откриването на изложбата ще бъде показан документален филм с разкази на преживели репресиите и на участници и свидетели в съпротивителното движение на българския народ.