Данъкът върху лихвите няма да доведе до "Буркан банк"

Политика

11-10-2012, 12:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Депозитите трябва да се облагат, смята Менда Стоянова

Председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова подкрепи финансовият министър Симеон Дяков за идеята му да бъдат облагани лихвите по депозитите.

България е единствената страна в Европа, която не облага доходите на лицата от лихви. Смятам, че е нормално както се облагат доходите от труд, от допълнителен труд, от наеми, да се облагат и тези пасивни доходи от лихви, заяви Стоянова.

Според нея този налог няма да накара хората да предпочетат "Буркан банк", тъй като банките дават сигурност за спестяванията.

Тя смята, че хората, които имат малки депозити едва ли ще усетят тази данъчна тежест. И даде примера с депозит от 1000 лв., за който данъкът на година върху лихвата ще бъде 4 лв.

Менда Стоянова заяви, че няма двойно облагане, защото хората са платили вече данък върху доходите, които после са депозирали като главница в банката, а лихвата, която те получават е допълнителен доход, който ще бъде обект на облагане.

"В закона е записано, че това е окончателен данък. Ангажимент е на платеца на дохода автоматично да се удържа и внася в бюджета сумата. В случая една корекция в софтуера на банките би направило този механизъм работещ", поясни Менда Стоянова.

Не на същото мнение е съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Това е втори данък върху пари, които вече са били обложени, събират нови данъци и за мен е много сериозна грешка, заяви той и допълни, че няма да подкрепя тази мярка.

Според него има опасност българите да запомнят Бойко Борисов като единственият премиер от последните 20 години, който е облагал депозитите на гражданите.