НС амнистира незаконните строежи, градени до 31 март 2001

Политика

11-10-2012, 10:38

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Левицата възропта и обяви, че корупцията е голям залък за ГЕРБ

Строежи, изградени до 31 март 2001 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, са търпими строежи и не подлежат на премахване или забрана за ползване.

Този текст приеха депутатите с гласуване на разглеждането на второ четене на промените в Закона за устройство на територията

Според сега приетите разпоредби производството по узаконяване на строежите започва по заявление от собственика до органа, който е издал или е следвало да издаде разрешението за строеж, подадено в едногодишен срок от влизането в сила на този закон.

Строежите се узаконяват на името на собственика на земята, на името на лицето, на което е учредено право на строеж, или на името на лицето, което има право да строи в чужд имот по силата на специален закон.

За незаконно извършените строежи в съсобствени недвижими имоти и в етажна собственост, които са допустими за узаконяване и могат да се ползват самостоятелно, актът за узаконяване може да бъде издаден на името на всички съсобственици, съответно собственици в етажната собственост, ако те не са възразили срещу незаконния строеж по време на извършването му.

В този случай споровете за правата върху узаконения строеж се решават по общия исков ред.

Димчо Михалевски се обърна към вносителите от ГЕРБ с думите: “В битката, в която гръмогласно заявихте, че ще преборите корупцията се оказа голям залък за вас - тази амнистия няма да реши проблема. Той е системен. Днес ще го обявим гръмогласно за решен… и като резултат - незаконното строителство в България ще продължи”, категоричен бе той.