Глобяват кметове, пречещи на градовете си

Най-доброто от печата

11-10-2012, 07:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Прегледът на печата днес, 11 октомври

Сутрешният прглед на печата започва с в. „Монитор“ и новината, че кметовете ще бъдат глобявани с 10 хил. лева, ако спъват градоустройството. Санкцията беше разписана вчера от депутатите с приетите на второ четене поправки в Закона за устройство на територията. Текстовете задължават кметовете в срок от шест месеца да възложат изработването на ОУП, а цялата процедура по приемането им трябва да приключи до 2016 г. Както „Монитор“ писа, в момента около две трети от местната власт не си е свършила работата и в 100 общини няма влезли в сила градоустройствени планове.

Пазарлъкът на депутатите за Конституционния съд продължи до последно, пише в. „Сега“. Депутатите спазиха традицията и внесоха кандидатурите за Конституционния съд (КС) буквално пет минути преди крайния срок, който изтече вчера в 18.00 ч. Народни представители от опозицията не скриха, че пазарлъците са продължили до последно. Сега предстои и президентът Росен Плевнелиев да предложи своя кандидат, като според "Правен свят" това ще е главният прокурор Борис Велчев. Самият Плевнелиев каза преди дни, че ще избира между трима кандидати. На 3 октомври изтече мандатът на четирима съдии в КС - проф. Георги Петканов, Емилия Друмева, на председателя на съда Евгений Танчев и Владислав Славов. Съдиите от ВКС и ВАС вече избраха своя представител - Георги Ангелов от ВАС.

Във фарс се превърна второто заседание на временната анкетна комисия, която разследва корупцията по високите етажи на властта. Първо, председателят й Яне Янев отказа да приеме каквито и да било промени в дневния ред, понеже имал правото еднолично да го определя. После наруши вътрешните правила, според които секретните материали се четат само в секретната секция на НС, и отрупа масата с 5-6 дебели папки с класифицирани документи. Накрая бе уличен от опозицията и в лъжа. От грешно преписано име на фирма се разбра, че Янев е запознат със секретните документи, без да ги е чел. "Вие явно сте екстрасенс, щом знаете какво пише в материалите, без да сте ги чел", подкачи го Мая Манолова от БСП. "Очевидно вие работите в условия на зависимост. Кажете кой ви дърпа конците?", възмути се колегата й Атанас Мерджанов. До момента в комисията са постъпили 8 сигнала, но два са анонимни и ще останат без разглеждане. Един е на журналиста Николай Бареков за разследване на енергийната мафия. Другият е подаден от Националната антикорупционна коалиция, отново за злоупотреби в енергетиката. Янев отказа да огласи останалите четири, внесени вчера от левицата.


Новина без изненада: ДПС защити подсъдимите за радикален ислям. Три седмици след началото на процеса в Пазарджик срещу 13 души, обвинени в проповядване на религиозна омраза и членство в незаконната организация "Ал Уакф ал ислями", ДПС излезе с декларация в тяхна защита. Депутатите смятат, че това е опит "да бъде подкопан религиозният мир чрез преекспонирани и тенденциозно отправени обвинения срещу български граждани, някои от които са официално назначени и високопоставени длъжностни лица". ДПС осъжда опитите за провокиране на ислямофобия, която би ерозирала интеграционния модел на гражданското ни общество. В декларацията се отбелязва още липсата на адекватна държавна политика по отношение на малцинствата, както и за интегрирането им в силовите структури на държавната власт и службите за сигурност. Поредното заседание по делото ще се състои на 29 октомври. Междувременно в социалните мрежи се завъртя видеоклип, показващ демонстративно шествие на роми от Пазарджик, облечени в талибански дрехи и скандиращи на арабски.
Добрата новина във в. „Новинар“ е, че се приближихме към безвизовия режим на САЩ. Това стана, след като вътрешният министър Цветан Цветанов и секретарят по националната сигурност на Съединените щати Джанет Наполитано подписаха Междуправителствено споразумение за засилване на сътрудничеството в предотвратяването и борбата с тежката престъпност. Спогодбата, която беше подписана по време на среща в Министерски съвет, щe позволи на службите в двете страни по-бързо и по-ефективно да разследват престъпления и да предотвратяват влизането на терористи в страната ни. Това ще става чрез обмен на информация, поясни Наполитано. Тя посочи, че е в България, за да да ни подкрепи като близък приятел.
 
Удължават проучванията за шистовия газ. Срокът за проучването и анализа на практиките и законодателните решения при добив на шистов газ ще бъдат удължени с шест месеца. Това решиха депутатите на вчерашното си редовно заседание. Към момента е наложен мораториум върху добива на шисти, въпреки че сондажите на конвенционален газ не са блокирани.


Руската компания Rusatom Overseas е подала документи за участие в конкурса за изготвяне на Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) във връзка с изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е съобщил източник от българската атомна индустрия пред РИА Новости. Наскоро проектната компания "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" обяви конкурс за изготвяне на ОВОС за строителството на новата мощност в Първа атомна. Информацията потвърждава и изпълнителният вицепрезидент на Rusatom Overseas Леош Томичек. "Ние наистина наскоро подадохме документи за участие в конкурса за ОВОС на новия блок в АЕЦ "Козлодуй". България е наш традиционен партньор в атомната индустрия, затова и проявяваме интерес към подобни проекти", казва Томичек.