Ромки продават бебета по 5 бона в Неапол

Новините

10-10-2012, 07:13

Снимка:

АРХИВ © Impact Press Group

Автор:

в. "Монитор"

Всичко от Автора

Месец преди термина за раждане жената се отвеждала с пътуващите всяка седмица за Южна Италия пътнически микробуси

Циганки от великотърновска и еленска община продават новородените си бебета в Италия, за да издържат семействата си, съобщава "Монитор".

Схемата работела от около година и половина. За да бъде избегнат провал, участвали минимален брой посветени. 

Основен играч в "износа" на бебета за Апенините бил мъж от ромски произход на средна възраст, известен с прякора Джако или Жако. Мъжът бил от Западна България, района на Монтана, и допреди няколко години работел заедно с брат си в района на Неапол. След това Джако се върнал в България, а брат му останал на Ботуша.

Вероятно по време на престоя си в чужбина двамата братя са установили връзка с трафиканти на бебета в Италия, с които задействали канала. Чрез свои познати от Търново Джако намирал ромки, нямащи нищо против да изкарат малко лесни пари за 9 месеца, като износят и родят едно бебе. Според запознати в доста от случаите, когато бъдещите родилки били по-засукани, баща на бъдещото бебе бил самият каналджия Джако.  

Месец преди термина за раждане жената се отвеждала с пътуващите всяка седмица за Южна Италия пътнически микробуси. Там тя раждала бебето, получавала полагащия й се процент от парите за него и след десетина дни се прибирала обратно в България. Парите, които получавали каналджиите, били 5000-5500 евро за момче и с 500 до 1000 евро по-малко за момиче. Самите родилки за деветте месеца бременност вземали по 2500-3000 евро, което прави по около 500-600 лв. на месец, заплата, която в малките населени места в Търновския регион вземат единици.