ГЕРБ предлага Анастас Анастасов за член на КС

Политика

10-10-2012, 20:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На всеки три години Конституционният съд се обновява с 4 нови членове

Малко след 18 часа в деловодството на НС бяха внесени предложенията за избор на членове на Конституционния съд от квотата на Парламента, предаде БГНЕС.

ГЕРБ предлага Анастас Анастасов, сегашния зам. председател на НС, Татяна Върбанова - КБ, Венета Марковска е предложена от независими депутати и Екатерина Михайлова от СК.

Квотата на парламента е двама души.

На всеки три години Конституционният съд се обновява с 4 нови членове. Днес беше последният ден, в който народните представители можеха да правят предложения за кандидатури за съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание и те го направиха в последния момент.

Комисията по правни въпроси предлага избора на двамата съдии да се състои на 31 октомври. Кандидатите ще бъдат публично изслушани от Комисията по правни въпроси към Народното събрание, в открито заседание с пряко излъчване в Интернет.

Гласуването на кандидатурите в парламента ще се извърши явно. На всеки три години Конституционният съд се обновява с 1/3, четирима напускат, влизат нови. През октомври изтичат мандатите на Евгени Танчев, Емилия Друмева, Георги Петканов и Владислав Славов.

На 24 септември съдиите от ВКС и ВАС избраха Георги Ангелов за свой представител в Конституционния съд. Четвъртият член на КС трябва да бъде посочен от президента Росен Плевнелиев. Като най-вероятен негов избор коментира името на сегашния главен прокурор Борис Велчев.