Спасяването на еврото е струвало 1,1 трилиона евро

Свят

10-10-2012, 19:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това сочи доклад на МВФ

Спасяването на еврото е струвало до момента 1,1 трилиона евро, сочи доклад на Международния валутен фонд, представен днес.

Европейци, още усилия, ако искате да запазите валутата си. Това е посланието, което отправя МВФ в своя "Доклад за финансовата стабилност в света", представен в Токио. Изразявайки задоволство от "значителните усилия на европейските ръководители", Жозе Тоут, финансов съветник във фонда, поиска от тях "да ускорят ритъма", за да възстановят доверието и да засилят кохезията в еврозоната.

Експертите на МВФ изчислили, че от декември 2009 г. предоставените държавни средства за оказването на помощ на "страните от периферията" (Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания), възлизат на 1,1 трилиона евро. Част от парите са предоставени от Европейския фонд за финансова стабилност, но по-голямата част идват от ЕЦБ. Тя не само е изкупила държавни облигации за малко над 200 милиарда евро, но е помогнала за рефинансирането на банките на тези пет страни. Предоставените средства за това са се утроили и вече надхвърлят 600 милиарда евро.

Кризата в еврозоната, започнала преди близо три години с Гърция, се изразява в голямо изтичане на частни капитали, които е трябвало да бъдат заменени от европейските институции начело с ЕЦБ, посочва МВФ. Така частните банки са намалили наполовина инвестициите си в петте страни от периферията до около 750 милиарда евро.

Движенията на капитали са гигантски. Между юни 2011 и юни 2012 г. Италия и Испания са регистрирали изтичане на капитали на стойност съответно 235 и 296 милиарда евро или 15% и 27% от брутния им вътрешен продукт.

Палмата на първенството държат гърците, които са намалили с 30% депозитите си в гръцки банки. За сметка на това банките в сърцевината на еврозоната, т.е. в Австрия, Финландия, Германия и Холандия според класацията на МВФ са увеличили депозитите си до около 350 милиарда евро от лятото на 2011 г. "Изтичането на капитали и произтеклото от това фрагментиране на междубанковия пазар разклатиха самите основи на съюза, а именно интегрираните пазари и ефективната обща валутна политика", предупреждават експертите на МВФ.