Спортният министър обеща: "Без повече черно тото"

Политика

10-10-2012, 15:50

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Зарече се Свилен Нейков пред еврокомисия

Радваме се, че интересът към Комисията по култура, образование и медии е толкова голям. Не сме очаквали да видим как ни снимат едновременно 50 пловдивски репортери. С тези думи започна срещата на медиите с европейската Комисия по култура, образование и медии в община Пловдив.

„Такъв интерес в Дания никога не бихме постигали“, споделил един от депутатите пред колегите си. Само 4 пъти в годината заседанията на комисията са изнесени извън Брюксел.

Борбата с черното тото и криминализирането му у нас е една от темите, които евродепутатите обсъдиха с министъра на спорта Свилен Нейков. „Ще бъдат засилени действията в тази насока, заедно с МВР, като в най-скоро време се очакват и конкретни резултати и заловени нарушители“, заяви Нейков. По думите на председателя на комисията Дорис Пак темата е и едно от големите притеснения в Брюксел.

Според евродпутатите 4 са основните стъпки за постигане на резултат в борбата с платените мачове. „Първо е просветно-образователната дейност. След това сътрудничеството между различните международни федерации“, съветват евродепутатите. Трета стъпка според тях е общата работа между европейските страни и тези извън Стария континент и четвъртата най-важна - борбата с корупцията в спорта.

Евродепутатите са обсъдили с Нейков и програмите, по които работи страната ни за адаптирането на спорта към хората с увреждания, както и работата на Антидопинговия център.

Гостите от ЕП уточниха, че са в Пловдив, не защото градът е кандидат за Европейска столица през 2019, а за да видят на живо начинът на устройство и живот в България. Гостите знаят малко за града ни. "Няма да предложим решение на нито един проблем, а ще ви изслушаме. Ще видим какви са трудностите ви и как се опитвате да ги решите“, обясни председателят на комисията. По думите на Пак визитата им е по настояването на евродепутата Емил Стоянов, а не за да подкрепи Пловдив в борбата и конкуренцията с останалите градове за европейска културна столица.

Добре е държавите, кандидатстващи за европейска столица на културата, да предложат два или повече града, а европейското жури ще решава кой да избере. „Европейският съюз има желание изборът да бъде поне измежду пет-шест града, за да бъде избран най-добрият измежду тях“ добави Пак. Те не трябва да са партийно обвързани.

По думите на Пак кандидатът за европейска столица трябва да е добре подготвен, да има добро културно наследство и живот, ясен дългосрочен проект за развитие. „Важно е не какво Европа може да даде на вас, а вие какво може да дадете на Европа“, уточниха високите гости.