Калфин иска Боно да стане глас на Европа

Политика

09-10-2012, 18:15

Снимка:

Офис на Ивайло Калфин

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гласът на фронтмена на U2 щял да се чува повече от политическите

Ивайло Калфин предложи на фронтмена на U2 Боно да стане глас на Европа.

Певецът се срещна днес с членове на преговорния екип на Европейския парламент за следващия дългосрочен бюджет на ЕС за 2014-2020 г. в Брюксел, сред които е и българският политик. Боно пледира пред евродепутатите за запазването на обема на европейското финансиране за развиващия се свят и през следващия бюджетен период.
 
Европейският съюз, заедно със страните членки, е най-големият международен донор на по-бедните страни в света, но призивите за икономии, идващи от страна на големите страни, донори на бюджета, заплашват с орязване и средствата за развитие.

В първоначалния си вариант проектобюджетът предвижда 51 млрд. евро, но предстои той да бъде одобрен от Европейския парламент и от Съвета на ЕС.
 
"Тези пари не са благотворителност, Това е интелигентна инвестиция, която се изплаща с хилядите спасени животи всяка година. Това, което искам със срещите си тук е да вкарам кръв във вените на Европа", заяви Боно. Той е един от най-известните активисти в полза на Африка от години.
 
Ивайло Калфин, който е докладчик на Европейския парламент по дългосрочния бюджет на ЕС, увери Боно, че евродепутатите са на негова страна и че парламентът ще призове страните членки да не намаляват средствата за подпомагане на най-бедните страни в света, както и да се придържат към ангажимента си до 2015 г. вноските им за такива каузи да достигнат 0,7% от БВП. В момента само две европейски членки изпълняват това свое обещание.