Първенци сме по "Набуко", хвали се Борисов

Политика

08-10-2012, 18:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Премиерът иска газовият проект да е факт до 2018 година

"Ако искате нашият проект - интерконекторна връзка между България и Турция да бъде част от първи етап "Набуко", Комитетът може да подкрепи финансово страната ни, ако обаче не се ангажирате, тя ще бъде построена само за аварийни нужди, преди 2018 г., с инвестиция в размер на около 100 млн. лв. от "Булгартрансгаз".

Това заяви премиерът Борисов по време на участието си в среща на високо ниво, организирана от Комисия "Набуко", съобщиха от правителствената информационна служба.

Борисов и енергийният министър Делян Добрев са на двудневно работно посещение във Виена.

"Искаме реална диверсификация. "Набуко" е жизнено важен за представените днес тук страни, той е проект, чиито измерения имат не само регионално, но и общоевропейско значение. Той е един от водещите проекти на "Южния газов коридор", който е в състояние да гарантира реална диверсификация на газовите доставки не само за страните, през които минава трасето, но за Европа, като цяло", подчерта министър-председателят.

"С моето участие на министерската среща днес искам ясно да заявя ангажимента и подкрепата на България за своевременното реализиране на този стратегически проект. Изпълнили сме всички критерии по "Набуко", похвали се той.

По думите на Борисов, въпреки че партньори по проекта са големи енергийни компании от страни членки на Европейския съюз, и проектът има подкрепата на ЕК, България очаква реални действия за реализиране на проекта преди 2018 година.

"Диверсификацията на газовите доставки е основен приоритет за България. Отчитаме ключовата роля на приятелски страни като Азербайджан в тази насока", каза Бойко Борисов.

Според премиера страната ни работи активно за изграждане на реверсивна междусистемна връзка с Турция, на интерконектор с Гърция, а с Румъния, проектът вече е в процес на строителство и не на последно място – газопроводът "Южен поток", който ще диверсифицира маршрута за доставка на природен газ от Русия.