Стероиди сеят рядък менингит в САЩ, петима починаха

Архив София

05-10-2012, 09:13

Снимка:

БГНЕС

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Заразени има в шест щата, подозират фармацевтична компания за замърсените флакони

Петима души починаха, други 30 са заразани в САЩ от рядка форма на гъбичен менингит, съобщават издания зад Окена, позовавайки се на американския Център за контрол и превенция на заболяванията.

Според Центъра, източник на инфекцията е замърсен флакон с инжекционни стероиди за лечение на болки в гърба.

Първият случай е регистриран в щата Тенеси на 21 септември, а инфекцията върлува в поне още пет щата - Вирджиния, Мериленд, Флорида, Северна Каролина и Индиана.

От 35 регистрирани заболели, при петима болестта е причинала смърт. Лекарите обаче смятат, че тепърва случаите ще се увеличават.

Според изданието "Today", най-вероятният източник на инфекцията е наскоро прекратилата действието си частна фармацевтична компания Ню Ингланд в Масачузетс, пише БГНЕС.

Три партиди от замърсените флакони със стероиди са доставени от компанията в 75 здравни заведения в 23 от 50 щата на САЩ.

Експерти от Центъра за контрол на заболяванията и превенция в САЩ се притесняват, че едва ли ще успеят да открият и прегледат всички потенциално засегнати пациенти.

Според д-р Бенджамин Парк от центъра, тази форма на менингит е "изключително рядка." Болестта не се разпространява от човек на човек чрез директен контакт и се развива предимно при хора с увредена имунна система, по-специално при тези със СПИН.

Най-ефективното лечение на болестта е незабавното приемане на противогъбични лекарства на по-ранен етап. Това би предотвратило развитието на менингита и би позволило да се избегнат усложнения.

Ако се стигне до инфекция тя се преодолява само ако се започне бърз прием на антибиотици непосредствено при първите признаци на заболяването.