6 хиляди в защита на Опиц, активисти скачат на протест

Архив Бургас

04-10-2012, 11:57

Снимка:

24 часа

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Едно от исканията на протестиращите е за изборност на районните полицейски началници, на съдиите и прокурорите. Защитниците на Опиц ще настояват и за въвеждане на института на съдебното жури.

Случаят с иконописеца Опиц придоби голяма популярност, след като върховните магистрати издадоха 5-годишната му присъда. Само за няколко дни в социалната мрежа Фейсбук над 6 хил. души се обединиха около каузата.

Митинг в подкрепа на осъдения Йордан Опиц организират граждански активисти и представители на Клуб „1-ви ноември".

Протестното нашествие е насрочено за 18:30 ч. пред бившия Партиен дом и ще апелира за преразглеждане на делото на иконописеца.

Едно от исканията на протестиращите е за изборност на районните полицейски началници, на съдиите и прокурорите. Защитниците на Опиц ще настояват и за въвеждане на института на съдебното жури.

„При този институт, действащ в англосаксонските страни (Англия, САЩ, Канада, Австралия и др.), се избира от гражданите към всеки районен съд разширен състав на членове на журито (съдебни заседатели), примерно 500 човека. Това са граждани неосъждани, ползващи се с добър авторитет в обществото. При всеки наказателен процес по жребий се избират 12 членно жури (съдебни заседатели) за съответния процес. Те остават в тайна до произнасяне на присъдата. Това съдебно жури, след като изслуша пледоариите на обвинението и защитата, казва виновен ли е или невинен обвиняемият. Съдията не се меси в това решение. Той води процеса. Ако такова жури беше гледало делото срещу Й. Опиц той щеше да е оправдан още на първа инстанция", смятат протестиращите срещу присъдата.

Според тях предлаганите от тях промени в съдебната система са жизнено важни за България.

Участието си в митинга са потвърдили проф. Николай Василев, проф. Павел Герджиков, писателят Никола Инджов, композиторът Хайгашот Агасян и художникът проф. Панайот Панайотов.

Иконописецът Йордан Опиц беше осъден за убийството на 25-годишен младеж през 2007 година при опит за поредна кражба в кооперацията му. На 19 септември той влезе в затвора за за изпълнение на 5-годишната му присъда, наложена от Върховния касационен съд.

За помилването на Опиц в Президентството са внесени две молби.