Цакат пенсионерите със застраховки

Архив Пловдив

04-10-2012, 11:48

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Застрахователните компании и банките са взели на прицел възрастните хора, въпреки ниските им доходи

Пенсионерите в България за пореден път са жертва на нагла измама. Наред с мобилните оператори и кабелните телевизии се оказа, че и застрахователните компании и банките цакат старите хора, въпреки ниските им доходи.

Новата врътка ставала чрез дебитните карти, на които пристигат пенсиите, пише „Всеки ден".

Когато възрастните си отворят дебитна карта за получаване на пенсията, в договора с дребни букви пише, че той сключва и застраховка „Живот". Измамата се правела в почти всички трезори, работещи в комбина със застрахователни компании.

Пенсионерите, които така или иначе не разбират от банкиране, често просто се подписват под договора. А дори и да прочетат внимателно, пак има начин клаузата да бъде включена от недобросъвестни служители с отбелязване на съответното място, след като вече клиентите са подписали.

В резултат на това обаче се оказва, че всяка година от неговата дебитна карта се източват по 40 лева заради застраховката. Най-лошото е, че никой не смята за нужно да съобщи това на пенсионера. „Разбрах едва когато ми изчезнаха пари и тази година. Миналата се чудех, но реших, че съм се объркал. Сега обаче се обадих и ми съобщиха, че съм бил застрахован, а аз не съм искал. Това е огромна измама за милиони. Сметнете само колко пенсионери има в България", възмущава се възрастен столичанин, който вече си е потърсил правата. Пенсионерите негодуват, че 40 лв. за тях са голяма част от месечния им бюджет. Те обаче няма как да си върнат парите, защото са подписали договорите. Единствената опция е да си издадат нова дебитна карта с други условия.