МВФ скръцна на Бойко: Внимавай със заплатите!

Най-доброто от печата

03-10-2012, 07:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Най-интересното от печата за днешния 3 октомври, сряда

МВФ предупреди кабинета да не се поддава на натиск за заплати.

Правителството не бива да се огъва пред исканията за увеличаване на заплатите в бюджетната сфера. Всяко преизпълнение на приходите следва да бъде насочено в друга посока - увеличаване на фискалния резерв.

Желателно е и ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране, на фона на все по-високите разходи на НОИ и застаряване на населението.

С тези препоръки за предизборната 2013 г. излезе в края на редовната си мисия у нас Международният валутен фонд, пише в. "Сега".

Новият посланик на САЩ у нас - Марси Б. Рийс - е имала среща с министър-председателя Бойко Борисов във вторник, съобщава "Труд". Срещата е била на четири очи (плюс преводач) и на нея нее присъствал никой друг от правителството.

"Нормално е след пристигането си посланик Рийс да се види с различни представители на държавата", казаха от посолството на САЩ в София. В коментара си по темата за изданието Антоний Гълъбов, доц. по политически науки в НБУ, обощава: "Нов посланик и стари наши проблеми".

Външно министерство ще предпазва българите зад граница от неволни грешки и груби нарушения на чуждите закони чрез нова услуга, наречена онлайн консул, съобщава "Монитор".

Мярката се въвежда, след като наш сънародник прекара 18 дена в хърватски затвор заради прибрана от плаж черупка от защитен в страната вид мида.

Мира Радева, от Института за социални изследвания и маркетинг, прави за "24 часа" сравнителен анализ във времето на съотношението на силите власт-опозиция при правителствата на Костов, Сакскобургготски, Станишев и това сега на Борисов.

Изводът е: "Бойко Борисов е с по-висок рейтинг от предшествениците си през четвъртата година от мандата си, която е най-трудна, защото е година на равносметка".

"Столицата бетонира контрола си в Общинска банка", съобщава "Новинар". Решението за увеличаването на капитала на Общинска банка бе взето спешно, тъй като фирмите на миноритарния собственик Христо Ковачки, които контролираха банката, водят дела в Софийския градски съд и във Върховния административен съд.

С тях те оспорват решението на БНБ, с което им бе забранено да гласуват на общите събрания и блокиращата им квота бе отнета. Гласуването не мина без разгорещени спорове между управляващи и опозиция, които се проточиха около час.

"Дума" развива темата с тезата: "Кадиев заподозря нередности в Общинска банка". Той обяви, че няма доверие в управлението на банката, по време на извънредната сесия на СОС.

Зададе редица въпроси на мнозинството в ОбС, с които обоснова отказа си да гласува за увеличаването на капитала на Общинска банка.

Червеният съветник поиска да разбере защо Петя Димитрова е назначена в Управителния съвет на банката въпреки очевидния конфликт на интереси, а след 6 месеца е освободена с обезщетение. Заради отказа на още двама общински съветници от ДСБ стана ясно, че ГЕРБ няма да събере квалифицирано мнозинство, за да може докладът за банката да бъде одобрен.

"Веригите обещаха истински евтина Коледа", цитира на първа страница министира на земеделието и храните Мирослав Найденов "24 часа".

Идеята е веригите да поставят акцент за Коледа на основните храни, които слагат на трапезата си по-неплатежоспособните българи, а не толкова на ниските цени на алкохола.