Гневен италианец превзе...купола на "Свети Петър" (ВИДЕО)

Архив Пловдив

03-10-2012, 16:01

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

Така мъжът изрази протеста си срещу правителство на страната и политиката на ЕС

Италианец успя да излъже охраната на Ватикана и се покатери на купола на високата 130 метра базилика "Свети Петър", за да протестира срещу италианското правителство и политиката на Европейския съюз, пише novini.bg.

Мъжът, представил се за собственик на бар на плажа, не се вслушал в предложенията на министри, които обещали да се срещнат с него, ако слезе от купола. Марчело ди Финицио разгърнал транспарант, на който пишело "Помощ! Стига Монти! Стига Европа! Стига многонационални компании!".

Италианският премиер Марио Монти води политика на строги икономии, за да намали италианските дългове и дефицита, да стимулира растеж, коментират по този повод световните агенции.  

Приятел на протестиращия обясни, че той бил ядосан от директива на ЕС и от план на италианското правителство, който предвижда от 2016 г. да има прозрачни търгове за получаване на лиценз за работа в плажните зони. Работещи в този бизнес смятат, че прилагането на този план ще унищожи малкия бизнес, давайки предимство на големите корпорации.

Всъщност това не е първият толкова зрелищен протест на Финицио. През лятото той пак се изкачи на купола на "Свети Петър", настоявайки за среща с министъра на туризма.