Новините на турски език остават

Архив Пловдив

03-10-2012, 15:24

Снимка:

bnr.bg

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Предложените от Волен Сидеров и група народни представители законови промени бяха отхвърлени на първо четене

Депутатите отхвърлиха на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията.

Вносители на законопроекта са председателят на ПГ на партия "Атака" Волен Сидеров и група народни представители. От общо гласували 83 народни представители „за” гласуваха 10 депутати, 25 – „против” и 48 се въздържаха, пише novini.bg. Преди законопроектът да бъде отхвърлен, Волен Сидеров заяви от парламентарната трибуна, че изменението гласи - да не се излъчват предавания, предназначени за българските граждани, за които българският език не е майчин, включително и на техния език.

 „Надявам се на разбиране и гражданска смелост на депутатите от ГЕРБ. Надявам се да бъде прието това предложение, с което да бъде поправено едно нарушение на Конституцията, в която се казва, че официален език в България е български език. В държавната телевизия не трябва да има новини на друг език, освен български”, добави Сидеров.

 Депутатът от ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев заяви, че ПГ на ДПС няма да подкрепи този законопроект. „Предложението е нюанс на онези тенденции, които усещаме в последните месеци от страна на партия „Атака”. Колкото по-малко време остава до изборите, обратно пропорционално на това е активността на „Атака” по тези проблеми”. Според него ескалиращата крайна ксенофобия води до своеобразно отчуждаване на някои политици от актуални обществени теми – за толерантност и търпимост в това общество.