Саркози замесен в убийството на Кадафи?

Архив София

01-10-2012, 10:12

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Башар Асад издал телефонния номер на Кадафи, чрез който е открито местонахождението му

"Чужд агент", а не член на либийските революционни бригади, е убил бившият либийски лидер Муамар Кадафи.

Бившият министър-председател на преходното правителство Махмуд Джибрил, който се бореше да стане постоянен ръководител на страната на парламентарните избори на 7 юли, подхрани съмненията около версията за смъртта на бившия либийски лидер.

"Чужд агент се е внедрил в революционните бригади, за да убие Кадафи", каза той преди два дни по време на интервю за египетската "Dream TV" в Кайро, където участва в дебат по арабските въпроси.

Сред западните дипломатически кръгове в либийската столица, най-популярната неофициална версия е, че ако наистина има намеса на наемен убиец, той "почти със сигурност е френски". Причината е неизвестна. От началото на подкрепената от НАТО революция в Либия, силно подкрепена и от правителството на Никола Саркози, Кадафи открито заплаши, че ще разкрие подробности за връзката си с бившия президент на Франция, включително за милионите долари, платени за финансиране на кандидатурата му за президент и за местните избори през 2007 г.

"Саркози имаше всички основания да се опита да заглуши полковника възможно най-бързо", казаха вчера европейски дипломатически източници в Триполи.

Тази гледна точка се потвърждава от разкритията, направени от италианския вестник преди три дни, в Бенгази. Рами Ел Обейди, който до средата на 2011 г. е отговарял за връзките на Преходния национален съвет (бившият самоуправляващ се орган на либийските революционери) с чужди медии, разказва пред вестника това, което знае.

Той разказва как НАТО успява да разбере къде се намира Кадафи след превземането на Триполи от въстаниците. Всички тогава мислели, че полковникът се укрива южно от град Бани Уалид, а в действителност той намерил убежище в Сирт. От там Кадафи опитал да се свърже със свои доверени хора, които вече се намирали в Сирия.

Ел Обейди твърди, че сирийският президент Башар Асад е издал на френски тайни агенти номера на сателитния телефон на Кадафи, чрез който те успели да го засекат.

За тази услуга Асад получил от Париж обещание да спре международния натиск върху Сирия за прекратяване на репресиите срещу въстаналия сирийски народ.