Мизерия! Българската мъка на Острова

Свят

01-10-2012, 13:07

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Би Би Си с филм за нечовешките условия на работа за българи и румънци

Британската телевизия Би Би Си излъчи репортаж, заснет със скрита камера, как са третирани българите и румънците, отишли да работят на Острова.

Телевизията работила с румънска журналистка, която си намира работа като камериерка в хотел в британската столица.

Репортажът показва, че макар България и Румъния да са членки на ЕС, гражданите на двете страни са зле платени и експлоатирани.

След два дни работа румънката получила 33 паунда, което е три пъти по-малко от минималната заплата във Великобритания. След като отишла в агенцията за подбор на персонал, за да поиска обяснение, й било казано: "Вие румънците и българите създавате много проблеми и трябва да разберете какъв е статутът ви в тази държава".

Разговорите със служителите от агенцията са записани със скрита камера и на тях се вижда, че когато репортерката под прикритие показва договора си, жената срещу нея го взема и го къса на парчета, без да дава обяснения.

От репортажа става ясно, че макар българите и румънците да имат право да живеят във Великобритания, това не означава автоматично, че имат право да работят на Острова. Това става възможно благодарение на вратичките в британското законодателство.

След излъчването на репортажа хотел "Сейнт Ермин", който се споменава в него, съобщи, че вече не работи с въпросната агенция за подбор на персонал, след като разбрал за възможните нередности в практиките й за осигуряване на работа.