Тиквата топи килца и прави кожата свежа

Архив Бургас

30-09-2012, 08:57

Снимка:

zdrave.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Прибързаната им поява може само да ни радва, защото тиквата е едно от най-полезните гранични между плода и зеленчука творения на природата

Заради по-топлата есен и цялостните промени в климата тиквите тази година подраниха необичайно. Досега не бяхме виждали те да се продават заедно с дините, но това вече е факт. Прибързаната им поява може само да ни радва, защото тиквата е едно от най-полезните гранични между плода и зеленчука творения на природата, пише "24 часа".

Комбинацията от фибри, минерали и витамини, които тиквата съдържа, е впечатляваща, твърди проф. Донка Байкова, диетолог във факултета по обществено здраве на Медицинския университет. В нея има и целулоза, която е представител на неразтворимите фибри, и пектин, който е разтвориим. Целулозата понижава холестерола, включително лошия, редуцира триглицеридите. Пектинът пък контролира нивото на кръвната захар.

Минералният комплекс в тиквата е уникален - калций, който пази от остеопороза, достатъчно желязо, което осигурява добро кръвотворене, магнезий, подобряващ сърдечния тонус и нормализиращ кръвното. Фосфорът поддържа във форма костите и ставите, идеален е срещу стрес и пази нервната система от пренатоварване.

Богатото съдържание на мед, цинк и кобалт пък стимулират кръвотворенето. Това са минерали със силно антиоксидантно действие, които повишават имунната защита. Кобалтът осигурява устойчивост на организма срещу вредните въздействия на околната среда - радиация, температурни аномалии.

Пази и от стрес. Тиквата конкурира достойно картофите по съдържание на калий. Той стимулира сърдечния мускул и има силно диуретично действие. Няма смисъл хора с високо кръвно да вземат лекарства с диуретично действие, ако ядат достатъчно тиква, казва проф. Байкова. Точно заради калия тиквата помага срещу отоци при хипертония, съдови болести, хепатит, цироза и други чернодробни проблеми. Тя е един от най-подходящите плодове при лечение на бъбреци и болести на простата - аденом или хипертрофия.

Тиквата е балсам за стомашно-чревния тракт - действа като фина превръзка при възпаление на лигавицата. Предпазва от запек и така намалява риска от
туморни образувания на червата. Бетакаротенът, който е всъщност провитамин А, е една от най-ценните съставки на този плод. Той подобрява тургора на кожата и забавя стареенето. Освен това е зрителен стимулатор и намалява специално риска от кокоша слепота.

Витамините В1, В2 и РР, на които тиквата също е богата, са мощни регулатори на всички обменни процеси в организма, укрепват и нервната система. Съдържа и витамин С, с което прекрасно компенсира липсата на слънчените плодове и зеленцуци през есента и зимата.

Тиквата спокойно може да се използва за редукция на тегло. Въглехидратите в 100 г са едва 6-7%. Белтъците са 1%. Тя е подходяща както за един разтоварителен ден в седмицата, така и за по-амбициозна тридневна диета, след която обаче трябва да се направи плавно захранване. 
У нас има над 20 вида тикви, но т.нар. цигулка е една от най-полезните, тъй като е най-оранжева и следователно най-богата на провитамин А, обяснява диетоложката.
Кулинарните варианти за консумация на тиквата са стотици - от нея се прави и крем супа, и крем карамел.

Печена е по-полезна от варена, защото при варенето голяма част от полезните й съставки отиват във водата. По-добре е да се комбинира с мед, отколкото със захар, тъй като медът е с близо 400 полезни вещества, сред които и някои антибиотици, казва проф. Байкова.
Един от най-добрите варианти за консумация на тиквата е под формата на фреш. Така тя пази от безсъние и успокоява нервите. Доказано е, че подобрява и зрението. Възможно е да се подслади с мед, да се комбинира с цитрусов плод, но и чист има достатъчно висока хранителна стойност и полезно действие срещу много болести, категорична е специалистката.

Много е важно тиквата да се съхранява правилно. Ако я държим в хладилник, трябва да е обелена, нарязана и завита във фолио, съветва проф. Байкова. Иначе се окислява и витамините й се губят. Тя не подлежи на замразяване, тъй като полезните й съставки се разграждат. Цяла при стайна температура може да издържи седмици, а в по-хладни и тъмни помещения - и няколко месеца.

Семките са богати на белтъчини, 50 г заместват 100 г месо

Семките на тиквата са не по-малко полезни от самия плод. Богати са на белтъчини и затова вегетарианците могат да заместват с тях месото. 50 г семки са равностойни на 100 г чисто месо.
Те са с високо съдържание на селен - микроелемент с мощно антиоксидантно действие, който се използва при хипофункция на щитовидната жлеза.

Те съдържат и омега-3 мастни киселини, които са разновидност на жизненоважните (ненаситени) киселини, които свалят нивото на холестерола. Те поддържат мембраната на клетките, което ги прави по-устойчиви и като цяло повишава защитните сили на организма. Затова тиквените семки може да се използват като средство за поддържане на имунитета и профилактика на грип и други бактериални и вирусни инфекции. Този ефект може да се постигне чрез приемане на олио от тиквено семе, получено чрез студено пресоване.

Тиквените семки са профилактично средство срещу простатит, аденом на простатата. Те стимулират и потентността.

Полезните вещества в тиквените семки подхранват мозъка и стимулират функциите му. Препоръчват се при усилена умствена дейност по време на обучение. Полезни са и за възрастните.
Те са едно от най-добрите средства срещу чревни паразити. Не съдържат токсични вещества и нямат странични ефекти.