Вдигаме пенсии и заплати, зарече се Дянков

Политика

30-09-2012, 18:33

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Парите за възрастните скачат с 10% от април догодина

Пенсиите ще бъдат увеличени с 10 процента от 1 април следващата година.

Това обеща във Варна Симеон Дянков. Имахме желание от по-рано, но възможностите са такива. Промяната ще е от 1 април за всички пенсии, което ще компенсира напълно инфлацията за периода. Точно колко ще бъде увеличението ще научите на 10 октомври, но процента е около 10, каза вицепремиерът.

Освен пенсиите ще скочи и минималната работна заплата. Сумата, която ще достигне, е 310 лв., въпреки че синдикатите поискаха 330 лв. преди няколко дни. Парите вечев са заложени в бюджета.

Разлика ще има и в бюджетните заплати по министерства. Учителите са единствените, които ще получат цялата поискана сума - около 60 млн. лв. Това обаче е заради делегираните бюджети. Директорите по училища ще ги разпределят по тяхно усмотрение. На всички останали министерства - МВР, отбрана, култура, екология и други, им се оставят всички средства през годините, които са спестили чрез по-добро усвояване. От следващия бюджет те ще могат да ги използват, включително и за по-високи заплати, което досега не е разрешавано. С новия закон за държавния служител това ще стане възможно.

До няколко дни трябва да приключат преговорите по министерства, за да се разбере кои министертва ще получат допълнителен ресурс, извън тези вътрешни спестявания.

Вицепремиерът Симеон Дянков участва в дискусията "Чудесата на България" в "Гранд хотел Варна".