Станишев удари рамо на румънския премиер Понта

Политика

30-09-2012, 13:36

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Парламентарните избори в съседката ни ще са на 9 декември

Новоизбраният председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев обеща вчера, че ще се намеси лично в предизборната кампания в Румъния в подкрепа на румънския премиер социалдемократ Виктор Понта, а лидерът на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода заяви, че е дошло времето гласът на Румъния да бъде чут в Европейския съюз, съобщи Дарик.

"Твърдо съм убеден, че Социалдемократическата партия под ръководството на Виктор Понта осъществи много добра политика през последния месец, а това е, което има значение за гражданите на Румъния, защото през последните години видяхме много страдание по време на дясното управление и под ръководството на президента Траян Бъсеску", заяви Станишев.

"Мисля, че социалната защита и в същото време намаляването на бюджетния дефицит са много добър резултат в рамките само на няколко месеца. Вярвам, че социалистическата програма ще бъде оценена от румънските избиратели", добави той.

Председателят на ПЕС отбеляза на съвместна пресконференция с Понта и Свобода в Брюксел, че както той, така и други лидери на партията, ще се включат в предизборната кампания в Румъния и пожела успех на Виктор Понта в неговата мисия.

От своя страна Ханес Свобода заяви, че населението на Румъния е дало ясен сигнал за интереса си към промяна на местните избори през юни и че е сигурен, че това ще се случи отново и на парламентарните избори през декември.

"Румъния е една от най-големите страни в Европейския съюз, но гласът на страната не се чуваше много преди това правителство да дойде на власт. Време е това да се случи", подчерта австрийският политик.

Парламентарните избори в Румъния ще се състоят на 9 декември, а според социологическите проучвания управляващият Социал-либерален съюз, обединяващ социалдемократи и либерали, разполага с подкрепата на около 50 процента от гласоподавателите.