И силиконовите гърди с европаспорт

Архив Пловдив

30-09-2012, 10:55

Снимка:

Интернет, архив

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Паспорти и номера ще имат вече и имплантите на мъжки атрибути, които също са силиконови

Всички силиконови гърди занапред ще бъдат с европаспорт независимо дали те са произведени в страните от Европейския съюз или в САЩ, където контролът върху производството им е изключително строг. Този регламент е залегнал в стандартите „Естетични медицински дейности“, които вече са почти готови и се очаква да бъдат одобрени от министъра на здравеопазването най-късно в края на следващия месец. Това съобщи за „Монитор” началникът на Военно-медицинска академия ген. проф. Стоян Тонев, който е един от авторите им.

Те ще имат и свой индентификационен номер, който ще се нанася в паспорта. В документа ще се описва и срокът на годност и датата, към която те трябва да се сменят, както и гаранционният срок на изделието, в който ако изкуствените красоти се спукат или дадат друг дефект, фирмата производителка или доставчикът ще трябва да обезвъзмездят тяхната притежателка с нови или да върнат сумата, за която те са купени.

Паспорти и номера ще имат вече и имплантите на мъжки атрибути, които също са силиконови. Дефектиралите в гаранционен срок също ще се подменят за сметка на доставчика или производителя. Българинът обаче разчита все още на естественото си достойнство. Няма и стотина нашенци са си поставили импланти за подсилване на половите атрибути, обясниха естетични хирурзи. В това число не влизат пластичните операции за смяна на пола и тези по медицински показатели, подчертаха те.

Бъдещият документ забранява категорично да се поставят филъри (силиконови гърди) на момичета под 16-годишна възраст. Забранява се и инжектирането на ботокс за заглаждане на бръчките в козметичните салони и студиа за красота, ако в тях няма лекар. Всяка апликация на медицинско изделие в извънлечебно заведение от неспециалист, независимо дали това е филър или ботокс, крие риск от тежки инфекции. Най-безобидното усложнение е да провокира алергична реакция, коментираха от Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия.

Въпросните стандарти трябваше да бъдат готови още преди осем месеца, но се наложи те да бъдат преработени, тъй като едни болници имаха модерни операционни, но нямаха специалисти за такъв вид дейности, а други – точно обратното, каза още ген. проф. Тонев. Първоначалният проект предвиждаше само пластични хирурзи да слагат силиконови гърди, импланти за подсилване на мъжките атрибути, изглаждане на бръчки с ботокс, гинекологична пластика и корекции на лицеви дефекти, когато това се прави по желание на пациента.

Вторият вариант, който ще бъде представен на здравния министър за одобрение, е по-либерален. Пластични операции на лицето, корекции на нос, устни, уши, ще могат да правят и специалисти по лицево-челюстна хирургия, разясни ген. Стоян Тонев. Пластика на гениталиите ще могат да правят вече и гинеколозите, а не само пластични хирурзи, добави той и обясни, че така се практикува в Германия и Франция.