Нетаняху показа "бомбата" на Иран

Свят

29-09-2012, 18:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

На свой ред Техеран реагира остро на израелската рисунка

Иран реагира повече от остро на речта на израелския премиер по време на Генералната асамблея на ООН. Бенамин Нетяняху поиска установяването на "ясна червена линия", за да се ограничи обогатяването на уран от Техеран и да му се попречи да се снабди с атомно оръжие.

Пред делегатите на ООН Нетаняху изтъкна, че ислямската република ще бъде готова със завършването на ядрена бомба около средата на следващата година и е повече от необходимо международната общност да изпрати ясно послание към Техеран.

От трибуната на ООН той показа скица на предполагаемата бомба, която разработва Иран и нагледно отбеляза с червена линия докъде Израел ще търпи продължаването й - тя преминава там, където, по думите му, ще бъдат реализирани 90% от работите по създаването на ядрено оръжие.

Нищо не може да изложи света на по-голяма опасност от ядрено-въоръжен Иран, категоричен бе Нетаняху.

Малко след изказването на израелския лидер обаче иранският заместник-постоянен представител в ООН Ешаг ал Хабиб заяви, че Иран ще отговори на всяка атака срещу ислямската република.  По думите му иранската страна е достатъчно силна, за да се защити и да отговори с пълна сила на всяка една атака.

Хабиб упрекна Нетаняху, че отправя безпочвени обвинения към иранските власти.

Той отново изтъкна, че разработваната от Иран ядрена програма е изцяло за мирни цели и настоя от международната общност да окаже натиск на Израел, за да престане с „безотговорното си поведение". Хабиб допълни още, че израелската страна трябва да се присъедини към договора за Договора за неразпространение на ядрените оръжия и да позволи американско наблюдение на ядрените си обекти.