Данък "пеперуда" узакони проституцията в Сливен

Крими

29-09-2012, 17:27

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Жриците уверено размахвали пред полицаите квитанции

Проститутки отървават ареста с данък „пеперуда”.

Сливенски труженички се изхитрили и решили да си плащат данък, като по този начин можели да заработват необезпокоявани.  
 
Това станало ясно, когато в сряда униформени спрели, за да проверят проститутките на пътя, и срещу патрулката скочили три момичета, които започнали да размахват квитанции, че са си внесли налога в общината.  
 
Мургавите девойки, работещи на един от мостовете над реката Асеновска, били платили между 3 и 6 хил. лева според Закона за данъците върху доходите на физически лица.
 
„Така не можем да ги задържим на място. Те са регистрирани като компаньонки, което занимание фигурира като легално в класификатора на професиите и длъжностите”, обясниха от полицията в Сливен пред в. „Монитор”.  
 
Това обаче не означава, че проституцията е легална, напротив. Ако има данни, че момичетата са давали телата си срещу пари, то те отново попадат под ударите на закона. Рядко обаче се случва някой клиент да се оплаче, че са му взели пари за любовни ласки.
 
Проблемът с проститутките в Сливен датира от години. Градът е популярен като развъдник за компаньонки за почти цяла Европа. Дори в Белгия част от таксиметровите шофьори смятат, че столицата на България е именно Сливен.
 
Момичетата са предимно от ромски произход и за буквално на всяка улица. Само в района на моста над Асеновска река имало над десет труженички. Те били толкова нагли, че придърпвали и свещеника от близката църква да им стане клиент. Те дебнели божия служител от храма „Свети цар Борис Михаил Покръстител” и щом го видели в далечината да се задава с расото си, циганките веднага го наобикаляли.
 
Божият служител не издържал и предприел цяла кампания срещу проститутките и сводниците им. Той многократно се обаждал в полицията и дори излязъл със специално обръщение срещу компаньонките, които по думите му тероризирали жителите на квартала около реката.