22% бедни сред нас. Линията на бедност – скромните 273 лв

Общество

29-09-2012, 14:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Изнемогващите са: пенсионерите и самотните родители с деца

1 682 500 българи или 22,4 на сто от населението на страната живее под прага на бедността.

По предварителни данни от изследване на Националния статистически институт (НСИ), направено през 2011 г., линията на бедност е 273 лв. средномесечно на човек от домакинство.

Безработицата, свитата заетост и намаляващите работни места са принудили все повече българи да разчитат на доходи от пенсии и помощи.

Статистиката на НСИ показва, че делът на бедните се повишава значително – до 40,7%, като в случая процентът се изчислява на база на общите доходи, от които са изключени социалните трансфери и пенсиите.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните, за преобладаващата част от населението, са тяхната икономическа активност и участие на пазара на труда.

Рискът от бедност сред работещите жени е по-нисък от този при мъжете.

Повече от половината от работещите с начално и с незавършено начално образование са бедни, а сред работещите с основно образование делът на бедните е 27,8 на сто.

Разликата между дела на работещите бедни с висше- и работещите бедни с начално- или с незавършено начално образование е значителна - повече от 45 пъти /1,2 срещу 56,9 на сто/.

Оценките на бедността в зависимост от размера на домакинството показват, че бедността е концентрирана сред домакинства от един човек на възраст над 65 години, сред самотните родители с деца, както и сред домакинства с три и с повече деца.