Зелена карта? Мисията (не)възможна

Политика

29-09-2012, 13:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

На пръв поглед имейлът изглежда напълно истински, ако не знаете за лотарията

Втори октомври е денят X за всички българи, подгонили американската мечта.

И рай за измамниците, които вместо за Зелена карта, ни пращат за зелен хайвер.

Дни преди началото на тазгодишната регистрация в лотарията на Държавния департамент на САЩ куп българи получиха писма, че вече са "спечелили". Мейлът мечта идва от адреса confirm@div-dvp.com. В началото на писмото има голямо лого на Държавния департамент на САЩ. А символите на американската държава се съдържат на още няколко места във фалшивия имейл.

"Вашето име е включено в текста, за да покаже, че то идва от Държавния департамент на САЩ, който ви уведомява, че сте победител в Програмата за разнообразяване на имигрантския поток", пише още в първото изречение. "Вие сте един от 50 000 победители, изтеглени от компютър, сред 12,1 милиона регистрирани в програмата", гласи още съобщението. По-надолу в текста се посочват напълно точни подробности за програмата, както и вашето име и телефонен номер. Присъствието на подобни данни обаче не трябва да ви заблуждава, че имейлът е истински. Дори да не сте обявявали телефона си публично, за съжаление, интернет измамниците имат много начини да се доберат до него, както и до двете или трите ви имена.

След като ви обяснят всички възможности, които получавате със Зелената карта, измамниците ви приканват

да платите таксите за обработка на регистрацията ви и обещават след това да ви дадат готов пакет документи и да ви изпратят към Страната на неограничените възможности. Ако сте напълно запознати с програмата и сте чели добре всичките й условия, вероятно ще се досетите от първия път, че тук е уловката. Тя обаче е толкова добре прикрита, че мнозина може да се хванат на въдицата след десетките обещания за щастлив живот зад океана и изглеждащите достоверно лога и печати на Държавния департамент на САЩ.

В съобщението се посочва, че за да заминете, трябва да платите такса от $879 на член от семейството за обработка на документите. По-надолу се посочва, че парите трябва да бъдат изпратени на конкретен човек от американското посолство в Лондон само и единствено чрез системата на Western Union.

Срокът за изпращане е 5 работни дни след получаването на имейла, пише по-надолу. Изпращачът призовава още да не се чака последният ден, защото системата може да се претовари.

На пръв поглед имейлът изглежда напълно истински, ако не сте запознати добре с лотарията Зелена карта. Трябва обаче да знаете, че Държавният департамент на САЩ не изпраща информация, свързана с лотарията, по този начин. Победителите никога не се уведомяват по мейл, а таксата за виза на одобрените кандидати се плаща в посолството на САЩ.

"Стандарт"