Петър Петров ще получи Наградата за европейски гражданин

Архив Бургас

28-09-2012, 14:56

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Родният моряк ще получи отличието си на официална церемония в столицата.

На 1 октомври българският моряк Петър Петров, който помогна за спасяването на над 500 души при потъването на круизния кораб "Коста Конкордия", ще получи в София Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент. Българският еврокомисар Кристалина Геoргиева ще бъде специален гост на събитието.

Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство с Народното събрание организира националната церемония за наградата на ЕП. Церемонията ще се състои на 1 октомври, понеделник, от 12.00 часа в кулоарите на Народното събрание.

В събитието участие ще вземат Кристалина Геoргиева, европейски комисар, Цецка Цачева, председател на Народното събрание, български членове на ЕП, посланици на държави членки на ЕС и страни кандидатки за членство, народни представители, представители на институции и на неправителствени организации, действащи в областта на доброволчеството.

Европейският парламент присъжда ежегодно Наградата за европейски гражданин. Тя е под формата на почетен медал и има само символична стойност.
Наградата се присъжда за дейности, които насърчават по-доброто взаимно разбирателство и по-тясната интеграция между гражданите на държавите от Европейския съюз, или дава конкретен израз на ценностите, залегнали в Хартата на основните права на ЕС.

37-те лауреати бяха определени на 19 юни от жури под председателството на заместник-председателя на ЕП Anni Podimata (С&Д, Гърция). Другите членове на журито бяха заместник-председателите на ЕП Alexander Alvaro (AЛДE, Германия), Isabelle Durant (Зелени/EСA, Белгия), Othmar Karas (EНП, Австрия) и László Surján (EНП, Унгария), бившите председатели на ЕП Hans-Gert Pöttering (EНП, Германия) и Enrique Barón Crespo, както и Annemarie Jorritsma, заместник-председател на Съвета на европейските общини и региони, и Peter Matjašič, председател на Европейския младежки форум.

На 7—8 ноември всички носители на награда от общо 18 държави членки на ЕС ще се срещнат в Европейския парламент в Брюксел, където ще имат възможността да разговарят с председателя на ЕП.

На 13 януари 2012 г. пътническият кораб "Коста Конкордия" засяда на скална маса край италианския остров Джилио, като по това време на борда се намират повече от 4200 души. След сблъсъка със скалите, пасажерският кораб започва бързо да се пълни с вода. Екипажът подава сигнал за бедствие, но поради лошите метеорологични условия и влошаващата се ситуация с потъващия кораб, плавателният съд става опасен за всеки, който се намира в близък обсег до него.

В тази изключително сложна ситуация, Петър Петров, който е първи механик, рискувайки живота си, успява да направи общо шест курса с една от спасителните лодки и по този начин помага за спасяването на повече от 500 души. Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба, едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.

Действията на Петър Петров предотвратяват огромна трагедия за цяла Европа, защото сред пасажерите са представители на десетки националности, преди всичко от Европейския съюз.

Кандидатурата на Петър Петров бе внесена от българския член на ЕП Кристиан Вигенин (С&Д), а националното жури беше в състав д-р Андрей Ковачев (ЕНП), Евгени Кирилов (С&Д) и Станимир Илчев (АЛДЕ).