Европейски съюз ли?

Новините

28-09-2012, 06:17

Автор:

"Новинар"

Всичко от Автора

Емигрант във федерален съюз. Какво означава това ?

Кризата около западната цивилизация се задълбочава, а тя не е само икономическа, Александър Чобанов. Нещо започнах да се обърквам в последните дни.

Европейските (западните) ценности ми изглеждат все по-неясни. Кризата около западната цивилизация се задълбочава, а тя не е само икономическа.

Мюсюлманите протестират и се бунтуват почти на всяка точка на планетата, където ги има. Причината е, че няколко нагли европейски и американски медии откровено се гаврят с Мохамед. За да не стане някакво объркване, искам да подчертая, че съм източноправославен християнин. Но това, което правят европейските медии с името на Мохамед, за мен е тотално неадекватно, незряло и недалновидно. Европейците претендират за свобода на словото и печата точно в момента, когато френската полиция нахлу в редакцията на списание "Клоусър", за да търси фотографа, който е заснел английската херцогиня гола.

Чудя се как биха реагирали англичаните, ако в някоя мюсюлманска страна започнат да се гаврят с голите снимки на тяхната кралска особа? Като добавя, че до вчера същите тези европейци сочеха с пръст България и казваха да не употребявам думата “циганин”, а “ром”, защото изразяват крайна нетолерантност към етноса, всичко започва да звучи крайно двулично. Разбира се, на радикалните ислямистки организации не им трябва много, за да предприемат конкретни действия, и те го сториха, убивайки американски дипломат. А какво щеше да се случи, ако президент на САЩ беше Джордж Буш (който и от двамата), войната щеше да е гарантирана.

На фона на тези събития започна да се прокрадва идеята за Съединени европейски щати или федерации (все тая). Защото трябва да се ограничи контролът върху бюджетите на страните, които са част от съюза, казват из Брюксел. И кой ще ги контролира? Работата започва да прилича на изковаването на един пръстен, който да владее над всички останали.

Ясно е, че на глобализацията в световен мащаб Европа може да отговори адекватно единствено като се обедини и създаде огромна държава, която да е конкурентоспособна срещу Китай, Индия, Бразилия, САЩ и др. На всички е пределно ясно, че ако това не се случи до 50 години, Европа ще бъде атрактивна туристическа дестинация и нищо повече. Тук вече идва въпросът - как? Ако се върнем назад, когато това се е случило в Америка, ще видим, че за да се превърне в Съединени американски щати на територията на Новия свят, тогава се е провела най-кръвопролитната война в света за времето си - американската гражданска война или войната между Севера и Юга. До Първата световна война това е най-голямата и най-кръвопролитната война, която светът е виждал дотогава. След тази война и куп други перипетии се появяват САЩ, каквито ги познаваме днес. Такава война е немислима да се случи на Стария континент днес. Затова обединението на Европа трябва да мине под знака на толерантността и приемането на различията. Как ще стане това със страна като Холандия, която не спират да повтарят как България и Румъния не са готови за Шенген, защото ги е страх от емигрантите ни. Тук е въпросът какво означава емигрант в един федерален съюз.

Няма такива, било то българи или румънци. От друга страна, държава като Франция, която изгони румънските роми и рисува карикатури на Мохамед, като четвъртокласник е очевидно, че няма как да приеме религиозните, културните и етническите различия в Европа. Или поне аз няма да им вярвам.

В заключение мога да добавя само, че ЕС е в сериозна криза и тя не е икономическа, за съжаление. Защото на всички е ясно, че икономическите кризи са диктувани и манипулирани. Кризата е на човешките ценности, права и свободи. Никой не може да ми обясни защо аз като българин съм нежелан гост в някои държави и трябва да им се моля за виза, а когато един холандец дойде в България и плесне с ръце: “…а колко хубаво тук, красиви жени, вино, море, искам да си купя къща…” - аз съм длъжен да му дам не една, а две къщи? Оттук идва моето объркване. И за да стане то още по-голямо, на самия финал ще спомена, че за европейците има българи и български роми (или румънски). Това не е ли чиста проба дискриминация? Или има само българи и румънци, или Зинедин Зидан не е французин, както и Албер Камю и да не изброявам още натурализирани французи, холандци, англичани, швейцарци, германци и т.н. Това издава една неяснота как в Европа не можем да се справим с проблема с малцинствата. И докато това лицемерие обикаля Европа, Европейски съединени щати няма да има никога!