Американци искат АЕЦ Белене

Архив Пловдив

26-09-2012, 15:16

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Консорциум „Глобъл пауър консорциум" е заявил интерес за реализирането на проекта

Американският консорциум „Глобъл пауър консорциум" е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене". Това съобщи на заседанието на парламентарната икономическа и енергийна комисия ресорният министър Делян Добрев. Присъствието му, както и тази тема, бяха включени извънредно в дневния ред, съобщи Дарик.

Министър Добрев припомни, че преди време е поел ангажимент, ако има заявен интерес от страна на инвеститори за реализацията на проекта „Белене", депутатите да са първите, които да разберат за този интерес, за да може целият процес да се случи по най-прозрачния начин и министърът, както и депутатите заедно да разберат какви са намеренията на този инвеститор и дали те устройват българската държава или не. Министърът допълни, че такъв интерес е бил проявен и той е помолил част от инвеститорите да представят своите идеи за реализацията на проекта пред икономическата комисия в парламента.

Пред комисията Самюел Реди - представител на американската „Глобъл пауър консорциум", представи параметрите на предложението си и обясни, че са в процес на разговори с НЕК и с няколко компании, които да се присъединят към консорциума. „В разговори сме с руската компания „Атомстройекспорт". Ние не търсим никакви финансови гаранти от страна на българското правителството в този проект. Той ще е на 100% гарантиран от средства от американски компании. Активите, които ще придобием от НЕК, ще са по справедлива пазарна стойност", заяви още Самюел Реди.