Прибират палмите на топло (снимки)

Архив Пловдив

26-09-2012, 15:04

Снимка:

ПловдивУтре, архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Кметът към Каназирева: Глупавите въпроси говорят за човека, който ги задава

Поддръжката на палмите в Пловдив и колко ще струва тя станаха причина съветничката Дани Каназирева и кметът на Пловдив да разменят остри реплики.

Каназирева е внесла питане до градоначалника. По темата с палмите въпроси имат и съветниците от БСП.

От Съюз за Пловдив настояват да научат каква е цялостната концепция на община Пловдив за озеленяването на града, тъй като се наблюдава странно съчетаване на традиционни и красиви видове – кестени и чинари, с тропически и екзотични растения.

„Има ли определен план къде да се поставят новите палми или това се определя от поредното посещение на премиер или министър в града?, интересува се още Каназирева.

„През зимата палмите ще се съхраняват в оранжерии, които имаме на разсадника на "Рогошко шосе". Не се съмнявайте, че ще ги видите в прекрасно състояние  напролет“, бе коментарът на кмета Иван Тотев.

„И дали в тази оранжерия има 3 дървета и 3 храста или 3 дървета и 15 храста цената за поддръжката е една и съща. Енергията за отопление е еднаква, броят на хората, които се грижат за растенията, също“, допълни Тотев. За екзотичните дървета общината е дала 15 хиляди лева. По думите му пазарната цена на палмите, които са поставени на площад „Римски стадион“, колелото на Панаира и пред новата църква в „Тракия“ е 3-4 пъти по-висока от тази, на която общината ги е закупила.

Шефът на ОП „Паркове и градини“ Стоян Алексиев обясни за ПловдивУтре, че екзотичните дървета имат нужда да се съхраняват в закрити помещения като температурата трябва да е от 0 до 5 градуса. През студените месеци палмите ще са обвити в найлон. „Ще ги приберем преди първите слани. Отново ще ги видите, когято навън се стопли“, допълни Алексиев.

„Съветниците трябва да имат малко по-високо ниво на компетентност, защото когато задават глупав въпрос, то той говори за човека, който го задава“, отсече Тотев.