Забавната наука и тайните на дълголетието в Нощта на учените

Архив Пловдив

25-09-2012, 13:46

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Студенти и преподаватели от 4 университета демонстрират иновации и дегустации, съревновават се в конкурси и шоу-дебати и учат публиката на народни танци 

Човешкото лице на учените, забавната страна на науката, събуждането на любознателността и състраданието у децата и подрастващите, излизането на учените в градска среда, умението да се зареждаме с емоции от музиката и изкуството. Такива са посланията на мрежовия проект Европейска нощ на учените 2012 по Седма  рамкова програма на ЕС, подпрограма „Хора”: RESEARCHERS' NIGHT 2012 (call FP7-PEOPLE-NIGHT-2012).

Събитието ще се проведе на 28 септември 2012 г. едновременно в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Плевен, съобщи Весела Казашка, директор на Поделение „Научна и приложна дейност” в Пловдивския университет.

 В Пловдив инициативата се осъществява от четири партниращи си висши училища: ПУ „Паисий Хилендарски”, Медицински университет – Пловдив, Университет по хранителни технологии и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство. Това обясни на пресконференцията, организирана днес от  четирите университета, доц. Петя Бъркалова, зам.-декан на Филологическия факултет в Пловдивския университет и един от координаторите на проекта.

По утвърдена вече  традиция, съгражданите ни ще бъдат навигирани по „Пътна карта”, в която сме описани събитията, часа и мястото на провеждането им. Кулминацията е концертът на площада пред Община Пловдив „В ритъма на хората”, каза Весела Казашка.

Тази година мотото на проекта е „Европейска нощ на учените в България IN-Close” (Innovations: New Competence and Leading Opportunities for Sustainability and Endurance) – Иновации: нови компетенции и водещи възможности за устойчивост и стабилност. Целта е да се осигури подкрепа на учените в България по отношение популяризация на тяхната работа и повишаване на статуса им в обществото.

Фокусът на инициативата е Европейската година за активно и здравословни остаряване и солидарност между поколенията, подчерта доц. Бъркалова. Статистиката показва, че в рамките на ЕС броят на гражданите над 65 години ще се удвои, а на тези над 80 – ще се утрои до 2050 г. Това ще се отрази както върху публичните и частни разходи, така и върху инвестициите, смятат организаторите.

В рамките на „Европа 2020” и приоритетната инициатива на ЕС „Съюз за иновации”, IN-Close цели също така да сближи образованието, изследванията и нововъденията. По този начин може да бъде привлечено ново поколение изследователи, които да получат кввалификация или преквалификация, необходими за справяне със значимите социални предизвикателства. Едно от тях е удължаването на средната продължителност на живота на европейските граждани с две години до 2020 г.

Учените са призвани да открият или преоткрият надеждни методи за  подобряване на здравето и на качеството на живот на възрастните хора. Трите приоритетни области в рамките на Европейското иновационно партньорство са: грижи и лечение, превенция и ранна диагностика, активно остаряване и независим живот, потвърди директорът на Поделение „Научна и приложна дейност” в Пловдивския университет Весела Казашка.

Нощта на учените, която се провежда за седма поредна година, ще започне с традиционния форум „Университетът среща бизнеса” и с „Европейски кът” – презентация на партниращите компании, от 17:00 ч. в Аудитория 6 на Ректората на Пловдивския университет. Своя опит с младите хора тази година ще споделят елитни мениджъри от българската фирма за аутсорсинг услуги в страната и Западна Европа „Софика груп” и техни колеги от международната компания „Хюлет Пакард Глобъл Деливъри Сентър”.

Първите ще запознаят присъстващите с една от най-актуалните теми в световен мащаб в момента: „Аутсорсингът като част от съвременните бизнес модели – локална възможност за глобална кариера”. Опитът на фирмата е натрупан в процеса на работа за „Хюлет Пакард”. „Мобилтел”, „Кока Кола”, „Банка ДСК” и др. Мениджърите от HP от своя страна ще се представят с темата „Как функционира Центърът за технически услуги (Global Solution Center) в София”.

Форумът ще бъде изключително полезен за студентите, изучаващи чужди езици, икономически и социални науки, математика и информатика, като същевременно с това той е насочен и към широката публика, потвърдиха от Поделение „Научна и приложна дейност”. Паралелно с проявата в ПУ „Паисий Хилендарски”, свой „Европейски кът с партниращи форми” организира в Аудиторния си комплекс и Медицинският университет. По същото време там стартира “Научно кафене” на тема „Тайните на активното дълголетие”, последвана от премиера на книгите на социалмедика проф. д-р Никола Запрянов „Смях през сълзи“ и „Смехотерапия”. Това разказа на пресконференцията днес проф. д-р Виктория Сарафян, зам.-ректор на МУ-Пловдив.

По-късно, от 18:00 ч. в Аудиторния комплекс се открива шоу-дебат „Ключът към активното дълголетие” от 18:00 ч. В него ще участват учени от различни области – медицина, социална педагогика, естетическо възпитание, биология, химия, ще спорят помежду си за силата на науката в борбата с остаряването и осигуряването на активно дълголетие на хората. В дебата, разделени в три отбора, ще се включат преподаватели от ПУ „Паисий Хилендарски” и МУ – Пловдив. Техни поддръжници ще гласуват в залата за най-добре представилия се тим, като за победител в нетрадиционното съревнование ще бъде обявен този отбор, който може да стане ангажиран лидер и да осигури грижи, активно остаряване и независим живот за хората до преклонната им възраст.

В същата сграда от 20:00 ч. започва кулинарният базар „Медицинско гурме”, на който студенти и преподаватели от МУ и УХТ ще представят традиционни български храни и нормите за здравословно хранене. Представителите на двете висши училища ще демонстрират кулинарните си умения, а дегустатори на вкусните специалитети ще бъдат гостите на проявата. Като допълнение към блюдата специалистите от Университета по хранителни технологии ще поднесат колекция от селектирани вина, обясни по време на пресконференцията проф. д-р инж. Йорданка Николова Алексиева, декан на Стопански факултет в УХТ.

„Дефиле на българската народна музика” от 19:00 до 19:30 ч. от сградата на АМТИИ до площад „Стефан Стамболов“ пред Община Пловдив организират възпитаниците и преподавателите от Академията и от Пловдивския университет. Те уточниха, че Общината за поредна година е асоцииран парньор и спомоществувател на Европейската нощ на учените. На откритата сцена на площада от 19:30 до 20:30 ч. участниците в дефилето ще изнесат концерта „В ритъма на хората“. С това мото подканяме всички да се хванат на хорото – българската традиционна рецепта за запазване на бодър дух и тяло, за здравословен социален контакт и връзка между поколенията, каза днес хореографът на ансамбъла на АМТИИ Стефан Йорданов. За да е приятно и забавно на публиката, са предвидени кратки уроци по народни танци.

В рамките на Европейската нощ на учените 2012, на 28 и 29 септември на Площад „Централен“, при шадравана, ще бъде експонирана фотоизложбата от конкурса „Толерантност между поколенията“ с творби на преподаватели и студенти от цялата страна. Изборът на победителите е направен след гласуване в интернет, а наградите ще бъдат раздадени при откриването на Нощта на учените 2012 в Аудитория 6 на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, уточни директорът на Поделение „Научна и приложна дейност” във висшето училище Весела Казашка.