ВЕИ-та на нож срещу ДКЕВР

Архив София

24-09-2012, 20:25

Снимка:

Ивайло Божинов, СофияУтре.бг

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

"До края на 2013 г. ще фалираме, няма как да плащаме кредита си когато ни вземат 10% от прихода", коментира участничка в протеста с проект за вятърна централа

Над 300 души се събраха на протест, организиран от производители на възобновяема енергия срещу решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с която се отнема между 10 и 39% от прихода на вятърните и слънчевите централи.

Става въпрос за така наречената "цена за достъп", която беше определена като процент от преференциалната тарифа за различните видове възобновяема енергия. Това е първия протест, организиран в България от частни инвеститори срещу административно решение. Инициатори на митинга са малки български производители на възобновяема енергия и Българската фотоволтаична асоциация.

Исканията на протестиращите са за отпадне на въпросната такса, която според повечето производители ще доведе техните проекти до фалит. "До края на 2013 г. ще фалираме, няма как да плащаме кредита си когато ни вземат 10% от прихода", коментира участничка в протеста с проект за вятърна централа, която пожела анонимност. "Заложил съм всичко, за да получа финансиране за проекта си", посочи друг протестиращ, който има фотоволтаичен парк.