Плевнелиев издигна кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат в Юнеско

Новините

24-09-2012, 11:05

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Сирия е основната тема на тазгодишната сесия на ООН, която се провежда в Ню Йорк.

Президентът Росен Плевнелиев издигна официално кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален секретар на Юнеско, съобщи Mediapool.

В Ню Йорк българският държавен глава ще участва в тазгодишната  67-ма поред сесия на ООН. Той се срещна с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който изтъкна ролята на България за намиране на мирен изход от кризата в Сирия. "Най-голямата тема ще бъде Сирия. Допустимо ли е през 21 век да не може да бъде намерено политическо решение и да бъдат избивани хиляди хора на ден? Какво правят политиците на тази планета? И не могат ли да спрат тази кървава баня? И тук България е част от решението категорично, а други държави са част от проблема. Много високо се цени това тук", обяви Плевнелиев.

В Ню Йорк президентът бе и официален гост на годишната сесия на фондацията на Бил Клинтън, чиято основна цел е богатите да помагат на бедните. Като настоящ член на ръководството на фондацията Петър Стоянов запозна лично Росен Плевнелиев с нейния председател и с част от именитите й представители. В тази фондация не се говори за пари и проекти, а директно за решения на глобалните проблеми, подчерта Плевнелиев.

 По-късно тази вечер българският президент ще бъде гост и на официалната вечеря, давана от американския му колега Барак Обама.