Крепостта Баба Вида първа в “Чудесата на България”

Архив Пловдив

23-09-2012, 13:17

Снимка:

Интернет

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Майстори на кукли от шума от Куртово Конаре първи в класацията за нематериална култура

Дни преди финала на кампанията “Чудесата на България”, Аладжа манастир попадна на четвърто място във временната класация.

Велико Търново вече изпреварва със 17 %. Най-известният средновековен скален манастир по българското Черноморие, обитаван от монаси-отшелници през XIII – XIV век, има само 13% от гласовете. На челните места продължават да бъдат крепостта „Баба Вида” - 27% и Белоградчик и Магурата с 25%, съобщава ВарнаУтре.

Кампанията приключва на 3-ти октомври, когато ще бъде обявен и окончателният резултат от онлайн гласуването. Класираните предложения ще бъдат представени на Министерство на културата за съставянето на новите национални индикативни листи от потенциални кандидатури за списъка на ЮНЕСКО.

В раздела за нематериалното културното наследство значителна преднина имат майсторите на кукла от шума от пловдивското село Куртово Конаре с 50%, следвани от чипровските килими с 27% от гласовете. С 19% мартеницата се нарежда на трета позиция, на четвърто място е дядо Кирил от Божевци, а на пето - Кукери на Сирни Заговезни от село Бозвелийско, община Провадия.